Hopp til innhold

– Det er håpløst, ødeleggende og trist

Over mange år har det blitt gjort hærverk på flere av bygningstakene på Kongsten fort. Fredrikstad museum har prøvd ut en rekke forebyggende tiltak uten hell, nå går de drastisk til verks.

Hærverk på Kongsten fort

Slik så taket over inngangsporten til Kongsten fort ut lørdag 28. juni. Fredrikstad museum er lei av hørverket, og har søkt fylkeskonservatoren om dispensasjon til å erstatte deler av taksteinen med sinkplater.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

– Over de siste årene har vi lagt opp mellom 2000 og 3000 takstein der, og det i seg selv er en kostnad. Vi får takstein fra kommunen, men tiden til våre ansatte går også med til dette så det er faktisk veldig dyrt, sier avdelingsdirektør Gro Kraft ved Fredrikstad museum til NRK.no.

Det er Fredrikstad kommune som eier det vernede festningsanlegget fra slutten av 1600-tallet, men Kraft og hennes stab står for forvaltningen, og nå er de lei av det gjentatte hærverket.

Gro Kraft, avdelingsdirektør Fredrikstad museum

Avdelingsdirektør Gro Kraft ved Fredrikstad museum tror hærverket blir utført av barn som ikke forstår konsekvensene av sine handlinger.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

– Taksteiner som forsvinner, kastes ned, kappes av eller knekkes har vært et problem som har gått over veldig mange år.

Tror barn står bak

Flere av bygningene innenfor fortets murer har tak som går nesten ned til bakken, og de er derfor relativt lette å klatre opp på.

– Det vi tror er at dette foretas av barn som ikke helt forstår konsekvensene av sine handlinger. Det betyr at undertakene blir liggende åpne, og når de ryker så blir kostnadene betydelig høyere å reparere på.

Opp gjennom årene har Fredrikstad museum forsøkt seg på en rekke forebyggende tiltak, men vandaliseringen har likevel ikke avtatt.

– Nå har vi prøvd alt mulig. Vi har festet taksteinene på forskjellige vis, satt dem inn med fett for å prøve å gjøre det så ubehagelig som mulig å ta på dem, sier Kraft.

Vil legge sinktak

Det har også blitt leid inn vakthold fra Securitas, og flere av hærverkstilfellene har blitt politianmeldt. Nå har avdelingsdirektøren sett seg nødt til å gå drastisk til verks.

– Det vi har sett på som en løsning og som vi har hatt samtaler med fylkeskonservatoren om, er å legge sinktak på de mest utsatte stedene. Det er ikke riktig i forhold til det vernede anlegget, for det har alltid vært takstein der, men det er en nødløsning.

– Dette sitter veldig langt inne, for vi vil gjerne ha fortet intakt og vakkert slik som det faktisk er, til glede for hele byens befolkning og alle som kommer dit. Men vi klarer ikke se noen annen utvei, vi klarer rett og slett ikke å holde tritt med det hærverket som pågår.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Hærverk på Kongsten fort

Taket på flere av bygningene i det vernede festningsanlegget går nesten ned til bakken, og er relativt enkle å klatre opp på.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Ønsker mer varige løsninger

Fylkeskonservator i Østfold, Morten Hanisch, bekrefter at de har mottatt en dispensasjonssøknad fra Fredrikstad museum. Også han er interessert i å finne en løsning på problemet.

– Det er viktig å få bukt med hærverket, og dette er en løsning som har vært diskutert med oss tidligere. Det vi vil gjøre nå er å ha en felles befaring med museet over sommeren, så vi kan se om vi får til varige løsninger som er mer avbøtende, sier han til NRK.no.

Morten Hanisch, fylkeskonservator Østfold

Fylkeskonservator i Østfold, Morten Hanisch, lover å se på saken over sommeren.

Foto: Caroline Enge / NRK

Han mener at dagens situasjon uansett ikke er til å leve med.

– Det er jo håpløst, det. Det er helt ødeleggende og veldig trist at det skal være sånn.

– Det som er litt av dilemmaet er at vi er nødt til å se på det som er mest mulig historisk korrekt, og sinkplater er jo ikke det. Samtidig tror jeg det er viktig å løse opp i det dilemmaet slik at man slipper denne årlige lappingen, sier Hanisch.

Oppfordring til foreldre

Museet setter nå sin lit til at fylkeskonservatoren innvilger søknaden, og har allerede satt av midler til å bytte ut deler av takene.

– Det skal gå fort. Hvis vi først får dispensasjon så vil vi iverksette det arbeidet rimelig umiddelbart, sier Gro Kraft.

Hun vil likevel gjerne komme med en oppfordring til barnefamilier som bor i området rundt Kongsten fort.

– Vi mistenker ingen spesielle barn, men syns det hadde vært veldig greit om foreldre holdt en forebyggende samtale om at man ikke tar taksteinene på Kongsten fort og hiver dem ned på bakken, knekker dem, leker med dem eller klatrer på takene i det hele tatt. Det er ødeleggende for oss alle sammen, sier Kraft.