Hopp til innhold

Nå kommer larvene som spiser gressplenen din

Har du brune flekker på gressplenen din? Da kan den være angrepet av hageoldenborre.

Larvene til hageoldenborre

Larvene til hageoldenborre.

Foto: Erling Fløistad / Bioforsk

– De ligger rett under gresset og spiser røttene. En larve eller to vil gjøre liten skade, men ved et masseangrep kan de spise opp alle røttene og ødelegge gressplenen.

Nina Svae Johansen, Bioforsk

Nina Svae Johansen.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

Nina Svae Johansen jobber for Bioforsk. På kontoret sitt ved Universitetet i Ås har hun funnet fram en kasse med jord og noen larver som vrir seg i det hun tar de opp. Dette er larvene til billearten hageoldenborre.

Ødelegger gressplenen

– Billene oppsøker i disse tider gress for å legge eggene sine. De fleste har gjort det alt, siden vi fikk en tidlig sommer. Det er først i juli og august skadene vil komme til syne, i form av brune og gule flekker, sier hun.

Gress angrepet av Hageoldenborre

Gressplenen kan fort ende opp som denne på Jeløya.

Foto: Erling Fløistad / Bioforsk

Hvordan plenen kan bli seende ut ser vi på bildene fra Jeløya. Hageoldenborre er i aller høyeste grad et Østfold- og østlandsproblem.

Dømt i retten

Et nytt problem er de imidlertid ikke. I middelalderen ble faktisk disse billene dømt i retten. Ikke i Norge, men i Sveits.

– Det var et kjempeangrep i Europa, som har blitt dokumentert i blant annet Sveits, Italia og Danmark. I Sveits var oppfatningen at de måtte ta ansvar for skadene, så de fikk oppnevnt forsvarer og ble dømt.

– Til døden?

– Til landsforvisning. Men det funket dårlig, billene er der jo ennå.

Kan bekjempes

Det finnes flere måter å bekjempe larvene på. Den enkleste er å grave dem opp, for de befinner seg rett på undersiden av gresset.

Hageoldenborre

Slik ser selve billen Hageoldenborre ut.

Foto: Erling Fløistad / Bioforsk

– Dersom du gjør det, la plenen ligge brakk etterpå. Da kommer fugler og grevlinger for å spise opp resten av larvene, sier Svae Johansen.

Den fuglen som er mest glad i larvene er visstnok stæren. Så skaffer du en stærkasse, er mye gjort.

Venter på godkjenning

– Det beste middelet er fortsatt nematoder.

Nematoder er små rundormer som blandes ut i vann og sprøytes på gresset. Ormene vil trenge inn i larvene og drepe dem. Dessverre finnes ingen slike produkter på markedet i dag.

– Vi venter på godkjenning av et nytt nematodemiddel, som skal gjennom en risikovurdering hos vitenskapskomiteen. Jeg krysser fingrene for at alt er i orden innen juli og august, sier Svae Johansen.