Hopp til innhold

KS håper å løse lærerkonflikten i dag

Styremedlemmer i KS sier til NRK at de håper de kan finne en løsning på lærerkonflikten allerede i løpet av dagen. I formiddag samlet KS-styret seg til styremøte for å diskutere den fastlåste situasjonen.

Gunn Marit Helgesen og Mette Gundersen med resten av KS-styret

KS håper på en løsning etter sitt styremøte i dag.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Leder Gunn Marit Helgesen (H) i hovedstyret i KS mener det blir viktig å prøve å finne en løsning på lærerstreiken på tirsdagens møte.

– Det å diskutere hvor det er vi kan strekke oss for å bidra til en løsning, blir usedvanlig viktig, sier Helgesen til NRK i forkant av møtet.

– Vi ønsker å bidra til at denne streiken fortest mulig kan løses, sier hun.

KS har kalt inn til pressekonferanse om streiken kl. 16 i ettermiddag, den kan du følge direkte på NRK.no og NRK1.

– Må finne løsning i dag

Tirsdag formiddag samlet styret seg. Etter det NRK forstår blir det jobbet intenst for å finne fram til et vedtak som kan løse floken allerede i ettermiddag.

– Vi må finne en løsning på denne konflikten, det er en veldig alvorlig situasjon med en så stor streik. Vi må finne en løsning i dag, sier Ole Haabeth (Ap).

– Fortsetter dere med dette på styremøtet i morgen også?
– Vi må prøve å finne ut av det i dag, sier han.

Lene Hammergren Stensli, fylkesleder i Utdanningsforbundet i Akershus, om streiken. Reporter Eirik Veum.

Streikende lærere fra Akershus hadde møtt opp utenfor hovedkontoret til KS. Reporter: Eirik Veum.

Uenige om behov for nytt mandat

VG skriver i dag om at det blir jobbet med et felles initiativ overfor Regjeringen, men NRK vet at det ikke har kommet en felles henvendelse fra partene til regjeringen. Heller ikke Kommunaldepartementet har blitt bedt om å bidra til en løsning av partene.

Det er håp i Høyre om at konflikten løser seg raskt etter styremøtet til KS, der det er en forventning om at forhandlingsmandatet blir endret, noe styrelederen er uenig i:

– Det er ikke nødvendig med et nytt forhandlingsmandat. Det som ligger der er vidt nok, sier Gunn Marit Helgesen til NRK.

Leder Anne Finborud i Skolenes landsforbund mener lærerstreiken kan bli langvarig om ikke hovedstyret i KS kommer med nye signaler.

– Jeg håper og tror at de 15 lokalpolitikerne som sitter i hovedstyret, gir nye forhandlingsfullmakter til forhandlerne i KS, sier hun til NRK.

– Tillitskrise

– Vi må erkjenne at tilliten er tynnslitt, og det er begge parters ansvar å sørge for at den blir gjenopprettet. Men jeg mener ansvaret også ligger hos landets politikere, sier nestleder Mette Gundersen, som representerer Ap i KS-styret, til Klassekampen.

Statsminister Erna Solberg var klar i sin tale da hun uttalte seg om lærerstreiken i går. Regjeringen kan ikke bryte inn med mindre det er fare for liv og helse.

Vi må erkjenne at tilliten er tynnslitt

Mette Gundersen

Solberg beklaget at lærerne er i streik, men avviste at hun kunne gjøre noe for å få fram en løsning:

– Det er åpenbart en tillitskrise mellom lærerne og KS. Men dette er en lovlig streik, det betyr at regjeringen ikke kan avbryte streiken, og det er opp til partene å løse konflikten, sa Solberg til NRK i går, da hun var med på åpningen av nye Hersleb skole i Oslo.

Saken fortsetter under videoen.

Statsminister Erna Solberg på Hersleb skole. Reporter Trond Lydersen

Erna Solberg mener partene selv må finne en løsning på konflikten. Reporter: Trond Lydersen.

I går møtte mange elever her i landet i klasserom uten lærere og torsdag er det varslet at streiken trappes ytterligere opp.

Kan komme med nye forslag i dag

Hovedstyret i KS møtes i dag for blant annet å diskutere den fastlåste konflikten med lærerne, en streik som først og fremst skyldes det omstridte pålegget om at lærerne skal være til stede på skolen i inntil 7,5 timer daglig.

Ole Haabeth

Ole Haabeth i KS-styret peker på den økte rapporteringsplikten som noe av bakteppet for konflikten.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Gundersen mener imidlertid at lærerstreiken handler om mer enn arbeidstid.

Både hun og partikollega Ole Haabeth, som også sitter i KS-styret, peker på den økte rapporteringsplikten som noe av bakteppet for konflikten.

Kravet om 7,5 timers daglig tilstedeværelse har nå falt bort, og KS skal isteden ha foreslått 35 timers tilstedeværelse i uka, tilsvarende sju timer hver dag.

Ivar Johansen, som representerer SV i KS hovedstyre, har markert seg som motstander av arbeidstidsavtalen som KS ønsker innført i skolen, og sier han kanskje vil fremme et nytt forslag på tirsdagens styremøte.

AKTUELT NÅ