Hopp til innhold

Kurs i veteraners psykiske helse

Mange krigsveteraner som har tjenestegjort i Libanon, Bosnia og Afghanistan sliter med sin psykiske helse og møter liten forståelse både blant folk flest og legene de oppsøker. Nå skal fastleger og psykologer tilbys kurs for å få mer kunnskap.

FN-soldat. Illustrasjonsfoto

Libanon, april 1978: Norsk FN-soldat med maskingevær holder utkikk fra vaktpost. Sandsekker til vern mot eventuelle angrep.

Foto: Forsvaret / SCANPIX

Anders Grindaker tjenestegjorde som geværsoldat i Norbat 1 i Libanon 1978. Nå er han juridisk rådgiver og talsperson i veteranforeningen for skadde i internasjonale operasjoner, SIOPS.

Han kjenner historien til mange av de han tjenestegjorde med for over 30 år siden. Noen klarte aldri å fungere normalt igjen. Nå er han bekymret for alle de som kommer hjem fra Afghanistan.

Lite kunnskap

Talsperson for krigsskadde veteraner

Anders Grindaker fra Moss er talsperson i veteranforeningen SIOPS. Han er glad for at blant annet fastlegene tilbys kurs i veteraners psykiske helse.

Foto: nrk.no

– De opplever at helsetilbudet er dårlig og for dårlig koordinert. Det er for lite kunnskap blant fastlegene og lokale psykologer. Jeg er redd for at vi repeterer feilene vi har gjort tidligere. Vi glemte nemlig de hjemkomne fra Libanon og Balkan, sier Grindaker.

Derfor er han veldig glad for at SIOPS og Rådet for psykisk helse har fått midler fra Extrastiftelsen til et skreddersydd kurs for fastleger, psykologer og psykiatere med fokus på veteraners psykiske helse.

Ny generasjon soldater

– Det er spesielt viktig nå som den nye generasjonen kommer hjem. De bør få et behandlingstilbud når det er behov.

Det synes også Lina Linnestad, fastlege, militærlege og representant for legeforeningen. Hun sitter i komiteen som utarbeider kursopplegget.

– Det er flere myter knyttet til veteraners psykiske helse. Vi vil gjerne disse til livs.

Linnestad er glad for et kurs som kan gi kunnskap både om veteranenes opplevelser, lidelser og ikke minst om hvilke tilbud fastlegen enkelt kan henvise til, blant annet i forsvaret. Grindaker tror det kan hjelpe mange som kommer hjem fra krigsherjede områder.

Kortere vei til hjelp

– Det vil gjøre veien til hjelp kortere dersom fastlegen skjønner en veterans situasjon. Det vil også gjøre det enklere for veteranene å gå tilbake i vanlig arbeid igjen. Vi må følge soldatene helt hjem når de kommer hjem fra krigssoner.

Grindaker håper mange leger og psykologer landet rundt vil gå på kurs for å lære mer om veteranenes psykiske helse. Han tror kursene også kan bidra med tanke på flyktninger, asylsøkere og norske hjelpearbeidere som har jobbet i konfliktområder.

– Krig koster! Og dette kurset er med på å erkjenne at det er en regning å betale etterpå, sier krigsveteranen fra Moss.

De første kursene startet opp i oktober.