Hopp til innhold

Krever tiltaksplan for giftområder

Tomtearealene Halden kommune har byttet til seg med Saugbrugs er så forurenset at Statens forurensningstilsyn denne uka krevde en tiltaksplan fra kommunen for områdene.

Bynære områder langs Tista, Halden

SFT varslet denne uke Halden kommune om at de pålegges å lage en tiltaksplan for områdene Høvleritomta, Tyska og Hollenderen. Kommunen må redegjøre eksakt for alle tiltak og planer for områdene før det eventuelt gis en gravetillatelse fra SFT.

Foto: Rainer Prang / NRK

I et brev fra Statens forurensningstilsyn, datert 10. mars i år, skriver SFT at de pålegger Halden kommune å lage en tiltaksplan for de tre tomtene Tyska,  Hollenderen og Høvleritomta.

Hensikten med en slik plan er å stanse, fjerne eller begrense virkningen av den forurensing som har inntrådt.

SFT legger til grunn at det er funnet til dels kraftig, men sterkt varierende  forurensning i området.

Gravemaskin

En tiltaksplan binder Halden kommune til å skaffe frem alle opplysninger om områdene Tyska, Hollenderen og Høvleritomta. Alle planer skal legges på bordet. Blant annet skal prøver av jordmasser og planer for å hindre uforutsette forhold under eventuell utbygging ligge klare før en gravetillatelse gis.

Foto: Rainer Prang / NRK

Spesielt er det påvist høye konsentrasjoner av metaller i jord og grunnvann i området rundt CCAimpregneringsverket på Tyska.

Kommunen er gitt klagerett, men skal ha en tiltaksplan ferdig til 1. oktober i år, dersom de vil sette inn tiltak på områdene.

Avhengig av bruk

- Før det kan gjøres noe som helst på områdene skal Halden kommune sende SFT en tiltaksplan. Det skal da redegjøres for hva området skal brukes til, og så vil SFT vurdere hva slags tiltak som skal settes inn før det kan starte noen graving eller utbygging av området, sier konsulent Eli Mathisen til NRK.

- Det er ikke noe nytt i det SFT kommer med nå. Vi legger SFT-rapporten, som ligger ved intensjonsavtalen om bytte av tomter  med Saugbrugs til grunn. I rapporten står det at vi kan dekke til områdene, som dessuten må heves i forhold til vannstand. Det ser vi på som uproblematisk, sier Halden-ordfører Per Kristian Dahl.

I følge Mathisen finnes ingen "SFT-rapport" knyttet til områdene det her er snakk om, og hun sier SFT heller aldri lager slike rapporter.

- De rapportene vi forholder oss til er bestilt av Norske Skog Saugbrugs og det er bedriften som har hentet inn risikoanlasynene for områdene, sier hun.

Strenge krav til boligutbygging

Tyska og Hollenderen

Deler av områdene Tyska og Hollenderen ligger under vann og må heves betydelig i forhold til dagens vannstand, dersom områdene skal bygges ut med boliger.

Foto: Rainer Prang / NRK

Per Kristian Dahl bekrefter overfor NRK at kommunen har regulert Tyska og Hollenderen til boligformål.

- Det er eventuelle utbyggere som skal betale for opprenskingen på områdene. Dette vil ikke koste kommunens innbyggere noe, sier han.

Eli Mathisen forteller at det er stor forskjell på hvilke krav SFT stiller til utbygger av områdene, i forhold til hva områdene skal brukes til.

- Her kan det bli snakk om både å dekke til deler av områdene og fjerne masse. SFT ser det som viktig at dersom det etableres boliger der, så må ikke mennesker eksponeres for gift på noen måte, sier hun.

Hvis det skal etableres boliger på Tyska og Hollenderen vil kravene bli langt strengere til at grunnforholdene må være rene, enn hvis det skal etableres industri der.

- Vi vil både vurdere hva som ligger i tiltaksplanen fra kommunen, og hvordan eventuelle tiltak vil innvirke på avrenningen til Iddefjorden. I tillegg må vi vite mer om hva slags stoffer som finnes i grunnen i de aktuelle områdene, før vi beslutter om massene skal fjernes eller dekkes til. Begge deler kan være aktuelt, sier hun.

Dyr renseprosess

Hvis Halden kommune overtar tomtene skal eventuelle interesserte tomteutbyggere ta seg av renseprosessen.

Tyska og Hollenderen, Halden

Et to meter høyt gjerde har Saugbrugs sett seg nødt til å sette opp på Tyska. Innenfor gjerdet er området på 3,5 dekar så giftig at ikke mennesker eller dyr må komme bort i det.

Foto: Rainer Prang / NRK

Saugbrugs har nedfelt i intensjonsavtalen med Halden kommune at kommunen overtar tomtene i den stand de er i nå, og bedriften vil ikke påta seg noen rensing.

Dersom deler av massene skal fraktes vekk kan det bli en dyr affære for utbyggerne. Svært forurenset masse må fraktes til Langøya utenfor Holmestrand, mens mindre forurenset masse kan fraktes til Frevar i Fredrikstad.

Prisen pr. lastebillas forurenset masse kan komme opp i 25 000 kroner. I tillegg kommer eventuelle deponeringskostnader.

Noen av områdene kan bli tildekket, og det meste av området Tyska og Hollenderen må heves til et høyere nivå.

Gjerdet inn gift

NRK kjenner til at et område på 3,5 dekar er så forurenset på området Tyska at Saugbrugs på eget initiativ har sett seg nødt til å gjerde området inn med et to meter høyt gjerde, slik at ikke dyr og mennesker kommer inn på området.

Hvor dypt forurensningen går i grunnen på det ingjerdede  området er usikkert, og vil være blant de forholdene kommunen må kartlegge før en tiltaksplan sendes SFT.

I følge SFTs brev til Halden kommune den 10. mars i år beskrives det kraftige spor etter den  impregneringsvirksomheten av trevirke som har pågått i områdene gjennom flere tiår. 

To impregneringsverk har vært i drift og forurensingene skyldes i hovedsak drypptørking av impregnert trevirke og lekkasjer fra selve impregneringsverkene.

Høvleritomta, Halden

Gjennom flere uker har grøftene ved Høvleritomta stått og samlet vann. SFT har i et brev til halden kommune den 10. mars pekt spesielt på at vannet må undersøkes for forurensning før det eventuelt pumpes ut i elva Tista.

Foto: Rainer Prang / NRK

På Høvleritomta viser tidligere undersøkelser gjennomført av Norske Skog Saugbrugs at det har vært drevet både kreosotimpregnering (tjære) og saltimpregnering med krom, kobber og arsen (CCA).

På området lenger ned i elva Tista, nærmere Iddefjorden har det vært drevet CCA-impregnering.

Eiendommen inneholder forurensinger av krom, kobber og arsen fra trykkimpregnering. Det er også her en svakere forurensning av tjærestoffer (PAH) fra kreosotimpregnering.

Gravde i giftområde

I januar i år startet Halden kommune gravearbeid i et giftområde  på Høvleritomta.

Arbeidet ble stanset etter 14 dager av kommunens egen forurensningsmyndighet. Deretter tok SFT over forurensningsmyndigheten. 

Halden kommune - som verken hadde søkt om tillatelse til graving eller fremlagt en tiltaksplan, har etter at gravearbeidene ble stanset søkt om godkjenning av tiltaksplan og fått det.

SFT har i sitt brev av 10. mars gitt tillatelse til graving i forbindelse med etablering av VA-anlegg og veg på Høvleritomta slik Halden kommune har angitt i søknaden.

Det stilles en rekke krav til kommunen i tillatelsen, og blant annet skal  masser som graves opp fortløpende vurderes på stedet.

Dersom de utgravde massene har høyere forurensningsnivå enn omliggende masser, tillates det ikke at disse fylles tilbake i gravegropa. Slike masser må leveres godkjent mottak.

Høvleritomta, Halden

Vann fra grøftene på Høvleritomta ble pumpet rett i elva Tista uten at Halden kommune hadde kontrolert innholdet av gift i vannet tidligere i år.

Foto: Rainer Prang / NRK

Eventuelle overskuddsmasser skal prøvetas med tanke på forurensningsnivå. Dersom massene inneholder forurensning under SFTs normverdier for mest følsom arealbruk kan de omdisponeres på Høvleritomta.

Har de høyere forurensningsnivå skal massene leveres godkjent mottak.

Grøftevann rett i elva

Gjennom de mer enn tre ukene arbeidet har stått stille ved Høvleritomta har det regnet mange av dagene.

Dermed har den 150 meter lange og fire meter dype grøfta fylt seg med vann.

I SFTs godkjenning av tiltaksplanen ligger det klare føringer for hva som skal gjøre med grøftevannet.

Det skal blant annet treffes tiltak som minimerer tilstrømning av overflatevann til gravegrop, og rutiner for håndtering av vann i gravegrop skal beskrives i internkontrollen.

Dersom vann fra gravegrop skal pumpes opp og føres ut i resipienten Tista må det først dokumenteres at dette er en forsvarlig håndtering av vannet.

Tidligere i år pumpet Halden kommune vann rett fra grøftene ut i Tista uten å kontrollere innholdet i vannet.