Hopp til innhold

– Denne utgjør en trussel i norsk farvann

Men ingen vet hvor mange det finnes av den kinesiske ullhåndskrabba i Norge. Det bekymrer biologer ved Høgskolen i Østfold.

Kinesisk ullhåndkrabbe

Den kinesiske ullhåndskrabba er funnet i Norge flere ganger, men ingen vet om den har etablert seg.

Foto: NRK

I Sverige rapporteres det om stadig nye funn av uønskede krabbearter som truer faunaen. Mest sannsynlig finnes de her også. En av dem er den kinesiske ullhåndskrabba.

Jan Ingar Båtvik

Biolog ved Høgskolen i Østfold, Jan Ingar Båtvik, mener krabba er den trussel for mangfoldet.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Ullhåndskrabba er en art som ikke hører hjemme i Norge, men som har kommet hit som blindpassasjer i ballastvannet til tankskip.

Den formerer seg raskt og kan true mangfoldet i våre farvann, sier biolog ved Høgskolen i Østfold, Jan Ingar Båtvik.

– Den spiser alt mulig. Hva det da blir mindre av i våre ferskvann og elver kan vi være urolige for, sier han.

Vil forske på krabba

Ullhåndskrabbe

Slik ser krabbene ut.

Foto: NRK

Den første krabba ble allerede funnet på 70-tallet, siden har den vært en hodepine for alle som ønsker å ta vare på vår fauna.

Båtvik er bekymret over mangel på bestandskontroll, altså ingen vet helt sikkert hvor mange det finnes her.

– Det primere er nok at vi er for lite interessert i den. Det er mange forskere som kunne vært interessert i å gjøre en jobb med den kinesiske ullhåndskrabba, sier biologen.

– Vi har her på høgskolen forsøkt å søke om midler til å være med på et prosjekt sammen med Niva som går ut på å sjekke opp DNA hos eksemplarene vi har tatt vare på, sier Båtvik videre.

– Trenger midler

Rune Midtlien

Fisker Rune Midlien deler Båtviks bekymring.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Foreløpig har de ikke fått innvilget midler til videre forskning. Derfor må de belage seg på informasjon fra dem som har havet, elver og vassdrag som arbeidsplass.

– Jeg mener det er bekymringsfullt. De bør i hvert fall kontrollere det og følge med i ballastvannet, sier fiskeren Rune Midtlien.

Han har fisket i Halden og Iddefjorden i mange tiår. Han har selv fanget en av disse krabbene for lenge siden, men har sett lite av dem i det siste.

Ålefiske i vassdrag er forbudt, noe han tror er grunnen til at så lite er rapportert. For det er i åleredskap nesten alle funnene av krabbene er gjort.

Uansett så er han klar til å ta jobben hvis myndigheten er villig til å kompensere.

– Jeg kunne godt vært med på å finne ut hvor mange av krabbene som finnes her i fjorden. Men da må det finnes midler til at vi kan gjøre en sånn jobb, sier Midtlien.

Se tv-saken:

Men ingen vet hvor mange det finnes av den kinesiske ullhåndskrabba i Norge. Det bekymrer bilog.