Klarsignal for natursti under vann

Fylkesmannen i Østfold har gitt tillatelse til å anlegge en natursti under vann i Ytre Hvaler Nasjonalpark.

Det skal blant annet settes opp flere informasjonsskilt under vann omkring funnstedet for fregatten Lossen, som forliste på julaften i 1717.

Skiltene og ledelinene vil bli festet til sementblokker, og det blir derfor ingen inngrep i havbunnen.

Video 5151dd17-023d-41a3-b5d3-b58f4c0e5763.jpg

Bli med til nasjonalparken under vann.

Kulturopplevelser under vann

Naturstien skal inngå i et nordisk samarbeidsprosjekt med et nettverk av stier under vann for dykkere og snorklere kalt Nordic Blue Park Project.

Noe av hensikten med prosjektet er å øke bevisstheten omkring miljø- og kulturminnevern, og gi publikum gode natur- og kulturopplevelser under vann.

Fra åpningen av den marine nasjonalparken på Hvaler

Fra åpningen av den marine nasjonalparken. Noe av hensikten med prosjektet er å øke bevisstheten omkring miljø- og kulturminnevern, og gi publikum gode natur- og kulturopplevelser under vann.

Foto: Håvard Wien / NRK

Hensynet til dyrelivet og naturen er viktig for prosjektet, og Fylkesmannen har vurdert at prosjektet ikke vil påvirke økosystemet eller naturtypene i området vesentlig.

Etter planene skal kulturstien etableres til sommeren.

Dykk i nasjonalparken på PC'en

Samtidig med planene om en natursti for snorkling og dykking under vann jobber forskere ved universitetet i Göteborg med et prosjekt som kan gjøre det mulig å oppleve verdens største kaldtvanns innenskjærs korallrev - via pcen.

På internett skal man ved få tastetrykk kunne befinne seg på 70-100 meters dyp og se på vakre, levende koraller, uer, torsk og kanskje en trollhummer og i væfall noen reker.

Det er forsker Tomas Lundälv som nå har søkt norske myndigheter om tillatelse til å plassere en kjørbar robot med webkamera i nasjonalparken.

- Forskere med spesiell tillatelse skal kunne kjøre roboten fra sin PC hvor de nå enn befinner seg i verden. Folk flest kan glede seg over å se det gåtefulle og spennende livet rundt et av verdens største kaldtvanns korallrev som ligger innaskjærs, forklarer Lundälv.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Flertall for storkommune i Eidsberg

  52 prosen av de 1000 spurte i en innbyggerundersøkelse ønsker at Eidsberg blir en del av en større kommune.

  37 prosent ønsker at Eidsberg skal fortsette som egen kommune. Det er Oponion As som har gjennomført undersøkelsen på vegne av Eidsberg kommune. Dersom det blir kommunesammenslåing foretrekker 61 prosent at Eidsberg danner en ny kommune sammen med Marker, Trøgstad og Rakkestad.

 • Revidert: Ikke penger til Rygge nå

  Revidert nasjonalbudsjett har ikke penger til tiltak for de som ventes å miste jobben når Moss Lufthavn Rygge legges ned. Det sier Fremskrittspartiets Hans Andreas Limi etter at regjeringspartene presenterte budsjettet i ettermiddag.

  – Det er en situasjon som kan oppstå på Rygge som regjeringen er opptatt av, sier Limi, det gjelder for hele situasjonen for luftfarten på Østlandsområdet. Regjeringen har varslet at dette vil få stort fokus fram mot budsjettet for 2017. Men det er foreløpig ingen penger på bordet.

  Revidert nasjonalbudsjett
  Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix