Hopp til innhold

Kan ikke si noe om flystasjonens framtid

Framtiden for Rygge flystasjon avklares i høst. Forsvarsministeren holder kortene tett til brystet.

Bell-helikoptre, Rygge flystasjon

Bell-helikoptre fra Rygge flystasjon i lufta under 70-årsmarkeringen for frigjøringen i vår. Hvorvidt de fortsatt skal stasjoneres på Rygge, og bli en del av spesialstyrkenes beredskap, er noe forsvarsministeren ikke kan kommentere enda.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide stanset i fjor flyttingen av Generalinspektøren for Luftforsvaret med omkring 200 ansatte fra flystasjonen. Men hun vil ikke si om det innebærer en ny holdning til framtiden for Forsvaret på Rygge.

– De andre vedtakene om Rygge står, sier Eriksen Søreide.

Forsvarets spesialstyrker

Ifølge nettstedet aldrimer.no er Rygge flystasjon aktuell som helikopterbase for spesialstyrkene. Det kan ikke forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) kommentere før Fagmilitært råd har levert sine anbefalinger 1. oktober.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvarets mediesenter

– Forsvarssjefen gjør nå en helhetlig vurdering av innretningen for framtiden. Hva han kommer til å anbefale vet ikke jeg foreløpig, det kommer først 1. oktober.

Nye planer for Rygge?

Forslaget til framtidens organisering av Forsvaret legges da fram av forsvarssjefen og deretter starter den politiske behandlingen. Flystasjonen har mistet det meste av den militære virksomheten. Lekkasjer publisert på nettstedet aldrimer.no tyder på at en ny flåte av høyteknologiske droner og egne helikoptre for spesialstyrkene blir lokalisert til Rygge.

Kommenterer ikke lekkasjene

Rygge flystasjon kan dermed gå fra å være nedleggingstruet til å bli den viktigste basen for luftforsvaret i Sør-Norge. Forsvarsministeren ønsker ikke å kommentere lekkasjene omkring Rygge.

Ine Eriksen Søreide

– Vedtakene om Rygge står. Hva forsvarssjefen kommer til å anbefale vet jeg ikke foreløpig, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Det er en av de tingene forsvarssjefen skal utrede i sitt fagmilitære råd. Vi starter den politiske behandlingen på vanlig måte etter 1. oktober, fortsetter Eriksen Søreide.

– Det blir på vanlig måte med høring. Lokale myndigheter, interessegrupper, Forsvaret og alle som ønsker å gi uttrykk for sine meninger skal bli hørt. Vi leverer en langtidsplan til Stortinget neste vår.