Hopp til innhold

Idun freder Rygge-ketsjup

Idun ketsjup skal fortsatt produseres Rygge. Styret i Orkla Foods Norge bestemte seg i dag for ikke å gå videre med planene om flagge ut ketsjup-produksjonen til Sverige.

Produksjon av tomatketchup

Det blir fortsatt produksjon at ketsjup i Rygge.

Foto: Beate Grøndahl / NRK

De ansatte ble informert om at Orkla skrinlegger flytteplanene på et allmøte i formiddag.

– Selvfølgelig er det langt hyggeligere å holde et allmøte med et slikt budskap enn det vi hadde for en måneds tid siden, sier kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken i Orkla Foods Norge.

– Det var selvfølgelig jubel. Vi ser mange blide ansikter i gangene her nå, sier Stokken om de ansattes reaksjoner.

Beslutningen var hemmelig helt til den ble bragt til de ansatte.

– Dette betyr at vi legger til side planene og vil lage nye planer for å utvikle produksjonen videre i Rygge.

Dag Olav Stokken, kommunikasjonsdirektør Orkla Foods Norge

Sterke protester

De har protestert kraftig siden det i slutten av mars ble klart at Orklas styre foreslo en omstrukturering. Produksjonen av alle Idun-produkter skulle flyttes til Sverige, og det skulle skje interne endringer i produksjonsstrukturen i Rygge. Planen var et ledd i arbeidet med å forenkle Orklas fabrikkstruktur.

Nå har analysearbeidet videre ført til at konsernet snur.

– Idun er et viktig varemerke for Orkla, og dersom vi ikke er hundre prosent sikre på at vi får en minst like god industriell løsning som vi har i dag, så vil vi ikke gjennomføre en flytting.

Dag Olav Stokken

– Når vi legger disse planene til side betyr det at vi skal utvikle oss videre fra Rygge, sier kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken i Orkla Foods Norge.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

– Vi utredet mulighetene for å flytte produksjonen til vår fabrikk i Fågelmara, som produserer ketsjup og dressing for flere land. Vi har kommet frem til at vi ikke ønsker å presse kapasiteten ved fabrikken ytterligere, sier styreleder Atle Vidar Nagel-Johansen i en pressemelding fra Orkla Foods Norge.

Lot seg ikke påvirke

Stokken sier de har skjønt at flytteplanene provoserte de ansatte, men fastholder at beslutningen er en konsekvens av konsernets egen utredningsprosess.

– Dette handler også om grundigheten som ligger i Orkla-kulturen. Vi vender alle steiner og baserer oss på fakta, sier Stokken.

Lot seg nok påvirke

– Dem om det. Jeg liker å tro at man kan påvirke prosesser, sier Rygges ordfører Inger-Lise Skartlien.

Inger-Lise Skartlien

– Vi i kommunen skal selvfølgelig legge til rette for gode prosesser nå når Orkla skal bygge videre i Rygge. Det ser jeg fram til, sier ordfører Inger-Lise Skartlien.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

– Jeg ble varslet før pressemeldingen gikk ut, jeg fikk en telefon fra Orkla. Det var kjempegledelig. Jeg har bare gått og gledet meg til at klokka ble 12 i dag, slik at andre kunne få vite det også.

Skartlien: – Klok beslutning

– Jeg syns dette har vært en klok beslutning av Orklas styre, og så er jeg glad for at de har prosesser som ikke er lukket og er man fortsatt kan påvirke og komme med innspill, fortsetter ordføreren.

Konsernet har to fabrikker i Rygge: Idun Rygge og Nora Rygge. Til sammen har fabrikkene rundt 80 medarbeidere. Anleggene skal nå gjennom en effektiviseringsprosess.