Hopp til innhold

Denne dagen blir mer populær i Norge

Helligtrekongersdag markeres verden, men vet du hvorfor dagen feires?

Hellige tre kongersopptog på scenen

SPILL: Helligtrekongersdag blir markert i mange land med stjernespill. Her fra feiringen i Krakow.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

13. dag jul, eller Helligtrekongersdag, markeres 6. januar, da de tre vise menn skal ha kommet frem til Jesubarnet med gull, røkelse og myrra.

Katelan Raghnild Hansen

FEIRER: Kapellan i Sarpsborg, Ragnhild Hansen, skal markere dagen med gudstjeneste.

Foto: Privat

– Helligtrekongersdag har tradisjoner langt tilbake i kirken, men har ikke blitt så mye feiret de siste årene. Nå har den begynt å komme mer inn igjen i flere kirker i Norge også, sier kapellan i Sarpsborg, Ragnhild Hansen.

Bakgrunnen for dagen er Matteus evangelium, og fortellingen om at de tre vise menn oppsøkte Jesus.

Tar inn gamle tradisjoner

I Sarpsborg skal de feire med gudstjeneste om kongene. Hansen forteller at andre land som Sverige har vært flinkere til å markere dagen, men at vi nå kommer etter.

– Flere tradisjoner som har blitt feiret mer i den katolske kirken har blitt tatt mer inn igjen, som Mariamesse og Mikkelsmesse. Folk i Norge har kanskje blitt mer opptatte av sin egen tradisjon, sier Hansen.

Dagen blir feiret i mange land i Europa. I Spania er det et av høydepunktene i jula, mens i Sverige og Finland er det en offentlig helligdag. Da holder de fleste butikker, inkludert Systembolaget, stengt.

Slutt på jula

Sven G. Eliassen

TRADISJONER: Historiker Sven G. Eliassen, forteller at dagen tradisjonelt sett har vært viktig.

Foto: Jørn Enger / NRK

Tradisjonelt blir dagen sett på som avslutningen på julen.

– Da skulle man spise opp alle godtene, og var det øl og brennevin skulle man drikke opp det. Enkelte steder kunne det være skikkelig festmarkering, men da var det slutt på jula, sier historiker Sven G. Eliassen.

Han forteller at mange brant en trearmet lysestake for de tre kongene.

– Det ble også satt opp stjernespill der gutter hadde spill foran alteret i kirken. Senere gikk gutter rundt og hadde småspill og sang utenfor vinduene til folk for å få gaver.