Hopp til innhold

– Her har vi alt vi trenger

Det føltes langt å flytte fra Oslo til Askim. Men Erik Steinsland bor fortsatt i byen han flyttet til for drøyt ti år siden.

Erik Steinsland

Erik Steinsland mener Askim er mer «hjemlig» enn Oslo. – Der kunne en gå forbi naboen uten å vite hvem han var. Sånn er det ikke her.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

På en ganske så normal ettermiddag står Erik Steinsland ved brødskjærermaskinen på Rema 1000, litt utenfor Askim sentrum.

– Når en flytter fra Oslo tenker du at Askim er så langt unna. Men etter å ha bodd her en stund, tenker en: Langt unna hva? For vi har jo alt her.

Hva sier innbyggerne i Askim om hjemstedet sitt?

Askim er den største kommunen i Indre Østfold og den femte største i Østfold.

Steinsland ser ikke noe umiddelbart behov for å få flere folk rundt seg - i en ny og større kommune. For hans erfaringer fra en lignende sammenslåing i Oslo er ikke bare positiv:

– Bydelen Lambertseter og Nordstrand ble slått sammen og jeg syntes det ble mer byråkrati. Når kommunene blir større har de flere folk å forholde seg til og da tar ting litt lengre tid.

Ikke et brennhett tema

Men hva sier de unge, da? De som fikk lappen for noen måneder siden? De som er i ferd med å stake ut sin egen fremtid? De som skal sørge for at Askim går i rett retning også i tiden framover?

Det kan være fint å beholde de små kommunene

Marlene Henriksen

På parkeringsplassen utenfor Askim videregående skole møter vi Marlene Henriksen og Benjamin Bjerkeng. Skolen er slutt og de skal til å kjøre hjem i Benjamins hvite BMW fra noen år tilbake.

– Jeg tenker ikke på det, sier Benjamin og legger til:

– Jeg vet ikke åssen det vil påvirke meg.

Benjamin Bjerkeng og Marlene Henriksen

Benjamin Bjerkeng og Marlene Henriksen er elever ved Askim videregående skole. Marlene vil beholde Askim som den er. Benjamin er usikker på hva en stor kommune vil bety for han.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

Heller ikke Marlene har kommunesammenslåing som sitt heteste samtaletema for tiden. Men:

– Jeg tenker kanskje at jeg ikke vil det.

– Vet du hvorfor du ikke vil det?

– Nei, ikke så veldig. Men det er ikke nødvendigvis sånn at større er bedre. Det kan være fint å beholde de små kommunene, sier hun.

Hopp i havet

Inne i Østfoldbadet sørger Kjell Ove Hansen og Kari Walczyk for at alt går trygt for seg. De to overvåker baderne når bølgene blir slått på mens de samtidig følger med på gutten som tester spensten i stupebrettet. Walczyk flyttet hit for noen år siden og synes det meste er veldig bra.

– Det er trygt og godt. Vi har skogen og Østfoldbadet. Det verste med å bo her er at det er litt langt til gamle venner, sier hun.

Akkurat som Marlene Henriksen ser også Walczyk flere fordeler med små kommuner:

– I en tid hvor ting blir så stort, blir all anonyme. Folk blir mer og mer isolert selv om vi blir flere mennesker.

Men hun ser også mange fordeler med å bli en større kommune.

– Jeg tror ikke det behøver å være noe negativt å slå seg sammen. Vi må tenke på at vi har store økonomiske utfordringer i framtida.

Kjell Ove Hansen og Kari Walczyk

Kjell Ove Hansen og Kari Walczyk sørger for at gjestene i Østfoldbadet trygt kan bade og kose seg.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

– Hvem bør Askim slå seg sammen med?

– Trøgstad, Eidsberg, Skiptvet. Men dette synes jeg politikerne må finne ut av. Hva som er hensiktsmessig. Krangelen går jo ofte på små kommuner med dårlig råd og store utfordringer og litt rikere kommuner. Her må det bli en blanding, sånn at kommunene klarer seg.

Folk blir mer og mer isolert selv om vi blir flere mennesker.

Kari Walczyk

Kollegaen hennes, Kjell Ove Hansen, er litt mer forsiktig i uttalelsene. Men han konkluderer med at Askim i dag er et veldig fint sted å bo. Hvor en har alt en trenger, akkurat det samme som innflytter Steinsland nevnte i matbutikken.

– Slå sammen hele Østfold

Sentralt i sentrum holder Askimtorget til. Her er det en rekke butikker som lokker med sine tilbud til de handlende. Ved et av kafebordene sitter tre menn, blant dem Trond Aaseth. Han har ikke tenkt så veldig mye over kommunereformen, men tenker raskt når han blir spurt:

– Det hadde vært bedre om Østfold kunne blitt et fylke. Da hadde det blitt mer samhold i fylket, sier Aaseth og tar en slurk av kaffen.