Hopp til innhold

Dette er vår nye grensefavoritt

Grensehandler «filleristet» gris som aldri før. Folk er helt ville, forteller senterleder.

Det er ikke bare i Norge «pulled pork», eller «filleristet» gris, har blitt en favoritt. Nå reiser vi til grensa for å hamstre den nye yndlingsretten.

Dette er tydeligvis en ny trend som kundene vil være med på.

Göran Lindgren

– Folk er helt ville, det har tatt helt av, smiler senterleder på Nordby Shopping Center på grensa, Ståle Løvheim.

Nytt og trendy

Han forteller at det ringer i telefonen kontinuerlig fra folk som lurer på om de selger «pulled pork».

– Dette er i ferd med å bli den nye tacoen, mener han.

Han får støtte av Göran Lindgren, som er driftssjef for de to matbutikkene på senteret.

– Det begynte så smått i fjor høst, men denne våren har det eksplodert, sier han.

OPPSKRIFT: Her får du alle oppskriftene på Pulled pork fra NRK

«Pulled pork» består av svinekjøtt (gjerne svinenakke) som er tilberedt ved lav temperatur over trekull på grill eller i stekeovn. Normal grilltid er 12–15 timer. Mens i ovn alt fra seks til åtte timer. Kjøttet er marinert i en krydderblanding før grilling. Navnet kommer av at kjøttet blir så mørt at en kan rive det fra hverandre i tynne stykker/strimler.

Ståle Løvheim

Ståle Løvheim merker stor pågang fra kunder som vil kjøpe filleristet gris.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

– Det er litt for tidlig å si hvor mye det har økt, men det har vært en enorm volumøkning. Dette er tydeligvis en ny trend som kundene vil være med på, forteller han.

Han tror det er folks jakt etter nye, spennende smaker som gjør kjøttet populært.

– Det er noe nytt, som smaker godt og det liker folk, sier han.

Folk spør ofte om råd om hvordan man bør servere retten og da er rådene alt fra pitabrød til poteter med saus.

– Det er ikke noe hokus pokus, det er også godt å servere kjøttet kun med salat, forteller han.

– Supert til sommerfesten

Marit Røttingsnes Westlie, bedre kjent som matbloggeren Fru Timian, mener dette er en rett du fint kan lage selv.

– Dette er en super rett til sommerfesten, jeg har laget den til 50 personer og det i en og samme ovn, forklarer hun.

Hun har merket seg den store interessen for svinekjøttet.

– Jeg merker det når jeg ute og snakker med matkollegaer og ser at flere serveringssteder tilbyr retten, forteller hun.

Marit Røttingsnes Westlie

Marit Røttingsnes Westlie mener det er lett å tilberede kjøttet selv.

Foto: Øystein Westlie

En undersøkelse gjort av YouGov for Opplysningskontoret for egg og kjøtt viser at hele 62 prosent svarer de ville bestilt «pulled pork» hvis de skulle spise en rett av svinekjøtt på spisesteder som gastropubs og diners.

Retten er først og fremst mest populær blant dem som er mellom 20 og 34 år.

– Lag det selv. Det er veldig enkelt og billig. Du kjøper en svinenakke, som er det billigste kjøttet på svinet. Gå gjerne til en kjøttdisk i nærheten eller bestill. Selv langsteker jeg kjøttet på 100 grader og lager alltid to kilo for så å fryse ned det jeg ikke bruker.

Hun forteller videre at hun krydrer kjøttet med det hun har tilgjengelig av krydder i tillegg til salt og pepper. Jeg legger kjøttet sammen med grønnsaker i sju til åtte timer under folie.

Det beste med retten er at den gjør seg selv, forklarer hun.

– Det er jo deilig når man skal ha gjester. Jeg har servert med potetstappe eller som hamburgere som er populært nå. Det er også deilig med godt brød og aioli til.