Hopp til innhold

Her skal Anno-deltakerne bo

Deltakerne i sesong to av suksessrealityen «Anno» skal bo, jobbe og leve på den historiske øya Isegran.

Isegran i Fredrikstad

Isegran ligger i Glomma og har utsikt til både Gamlebyen og Fredrikstad sentrum. Her ser man restene av tårnet på Isegran som ble bygd i tidsrommet 1674-1742.

Foto: Hilde Erlingsen / NRK

Over 700.000 nordmenn så første sesong av Anno, der 14 deltakere ble satt 250 år tilbake i tid i Bergen. I neste runde foregår handlingen i Fredrikstad. Der skal deltakerne bo og leve på den historiske øya Isegran.

Anno

I serien Anno lever deltakerne som på 1700-tallet. Dette er fra forrige sesong.

Foto: Eivind Senneset / NRK

– Det var ikke noe tvil da vi fikk komme ut og se på Isegran, forteller Unni Ødegård, som er prosjektredaktør for Anno.

– Det er en helt unik og fantastisk flott location med flotte uteområder. Glomma ligger inntil, og det er en liten skog og en gammel mølle der. Og så har vi utsikt til gamle skuter.

Isegran ligger i Glomma og ble brukt som en base under den store nordiske krig.

– Større forskjell i levekår

Unni Ødegård

Prosjektredaktør for NRK Eksternproduksjon, Unni Ødegård, mener Isegran er et unikt sted.

Foto: Julia Marie Nagelstad / NRK

Nå jobber scenografer med å tilrettelegge stedet best mulig for innspillingen som starter etter sommeren.

– Vi må tilrettelegge så vi får boliger til alle klassene vi har. Man starter på bunn, og så blir man svenn og mester. Det blir kanskje enda større forskjell i levekår og arbeidsforhold etter hvert som man stiger i gradene enn det var i første sesong, sier Ødegård.

Denne sesongen skal deltakerne sendes tilbake til år 1721. Den store nordiske krigen endelig over, og det er fredstid og velmaktsdager. Byen går fra å være en festningsby til en sivil by, og har nå et sterkt behov for å utvikle seg.

Deltagerne i Anno skal bo på Isegran

Deltakerne skal leve på den historiske øya Isegran. Her ligger blant annet Fredrikstads eldste trebygning «Empirehuset», som er over 300 år gammel.

Foto: NRK/Anno

– Kanoner overalt

Under innspillingen på Isegran blir stedet skjermet, men det blir likevel mulig å se deltakerne når de kommer ut til byen.

Anno på Isegran

Renessansehagen på Isegran er laget som en hage fra 1700-tallet.

Foto: NRK/Anno

– Vi skal ha nærkontakt med mange flotte steder i Fredrikstad. Det kommer til å være masse historiske eventer, konkurranser og turneringer rundt i Fredrikstad. Men det blir på Isegran deltakerne har dagliglivet sitt der de skal bo og jobbe, sier Ødegård.

Hun mener byen er en perfekt 1700-tallslocation.

Kanoner i Gamlebyen i Fredrikstad

Det er enkelt å finne kanoner i Fredrikstad.

Foto: Hilde Erlingsen / NRK

– I Bergen var det ikke bare bare å spa opp kanoner, mens i Fredrikstad står det kanoner overalt. Uansett hvor vi snur oss er det flotte locations.

I ti uker skal deltakerne lære seg nye ferdigheter og leve som sine forfedre. De starter som lærlinger for deretter å arbeide seg opp fra svenn til mester. De må også kjempe for sin plass, og hver uke må en reise hjem.