– Velkommen til insektskjøkkenet, sier Forde Ødegaard fra Norsk institutt for naturforskning.
Han sitter på stranda på Hvaler med fem ivrige barn samlet rundt han. I midten står en stubbe med fire glass som inneholder dagens lunsj; småkryp. Alle sammen funnet på badestranda, og fortsatt levende.
– Nå har vi samlet masse gode råvarer her, så nå skal vi virkelig kose oss med det naturen har å by på av seksbeinte kryp, sier insektforskeren.
– Når en spiser maur er det en ting vi må passe på. Det er å holde dem i hodet, for hvis ikke kan de bite deg i tunga. Det er ikke noe godt. Da er det mauren som prøver å spise dere, sier han mens han demonstrere hvordan mauren bør inntas.
- Les også:
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
– Smaker ikke så mye
Frode Ødegaard er på jobb for Norsk institutt for naturforskning. Og her på Hvaler driver han og registrerer forskjellige arter. Vi vet at han også spiser dem, noe han gjerne viser frem.
– Skal jeg ta hele, eller vil dere ha halvparten etterpå? Jeg tar hele jeg, sier Ødegaard før han putter en gresshoppe i munnen.
– Au, den bet meg i tunga. Nei da, den biter ikke for den er så liten, spøker han.
Også barna får smake på den kortreiste maten.
– Den smaker ikke så mye, sier en av jentene.
- Les også:
– Like naturlig som reker
– Maur er det mye av i naturen, så det er det bare å forsyne seg fra alle tuene, sier Ødegaard.
Han mener det ikke er noe rart i å forsyne seg av insektene i naturen.
– Det er ikke noe mer unaturlig å spise insekter enn å spise reker. Det er jo småkryp begge deler.
Men lunsjen er ikke over, for det er fortsatt mer igjen på menyen.
– Skal vi ta hovedretten da? Da synes jeg vi skal prøve oss på en løvgresshoppe, sier Ødegaard til insektskjøkkenet.
– Den var litt annerledes. Den var ikke så god som lauvgresshoppa.
Se video: