Hopp til innhold

25 liv ble reddet av redningsskøytene i fjor

Svært godt sommervær får skylden for at redningsskøytene hadde rekordmange oppdrag på sjøen i fjor.

Hektisk sommer Horn Flyer

Redningsskøytene i Norge hadde rekordmange oppdrag i 2014.

Foto: Horn Flyer / RS Horn Flyer

– Vi hadde en fantastisk sommer i 2014 med mange båter på sjøen. Når det er mange båter på sjøen, så skjer det ting, sier skipper på redningsskøyta Horn Flyer Pål Bustgaard.

Pål Bustgaard

Skipper ved redningsskøyta Horn Flyer, Pål Bustgaard, hadde en travel sommer i fjor.

Foto: Anette Torjusen / NRK

I flere av redningsskøytenes oppdrag i 2014 stod det mellom liv og død. Mannskapet på redningsskøytene i Norge reddet 25 menneskeliv langs kysten i fjor.

– Når vi snakker om personer som ble reddet, så er det personer som ikke ville overlevd dersom vi ikke hadde vært der. Vi er veldig kritiske til oss selv når vi sier at vi har reddet en person, forteller Bustgaard.

Utmattet og nedkjølt

En av personene som ble reddet av Horn Flyer i fjor var fuglejeger Kai Erik Larsen. Han var på jakt på en holme da båten hans ble knust i fjæra i dårlig vær.

Larsen var utmattet og nedkjølt da han ble reddet av mannskapet på redningsskøyta.

– Etter en del herjing brakk ankeret, så røk frontfortøyningen. Jeg var ikke mange meter fra fjellsiden. Jeg fikk pakket ned noe nødutstyr i en vanntett bag, nødraketter, et ullpledd og en ullgenser. Jeg skjønte at jeg måtte komme meg i land og gikk ut på et lite skjær, sa Larsen til NRK dagen etter den dramatiske redningsaksjonen.

Kai Erik Larsen

Kai Erik Larsen tilbake på skjæret dagen etter at han ble nødt til å gå i land. Båten ligger i bakgrunnen.

Foto: Redningsselskapet

Brukes under brann

Men redningsskøytene var også ute på ting skipper Bustgaard kaller «trivielle oppdrag» i fjor.

– Det er dykk, slep og en del motorstans. Noen følger ikke godt nok med på kartet og går på grunnen, også er det en del tau i propellen, forteller han.

Totalt hadde Redningsselskapet 7636 oppdrag i fjor – en økning på 11 prosent fra året før, og ny rekord. 4010 fritidsbåter og 845 fiskefartøy fikk hjelp av redningsskøytene.

I tillegg ble de kalt ut for å bistå under 80 branner. Både båtbranner og branner på land.

– Vi har presentert redningsskøytenes kapasiteter for nødetatene, og styrket øvelsesfokuset med de andre aktørene. Vi ser at redningsskøytene har blitt kalt ut til flere branner enn før, blant annet brannen i Flatanger i fjor vinter. Det tyder på at flere kjenner til ressursene våre, forteller kommunikasjonsrådgiver Tanja Krangnes i Redningsselskapet.