Hopp til innhold

John ble spurt om å huse flyktninger på fredag - dagen etter kjøpte han inn nye senger

Fredag kveld ringte Utlendingsdirektoratet til John Kristianslund og spurte om han kunne huse 50 flyktninger. Mandag morgen hadde han plass til 120 personer.

John Kristianslund, Mosseveien park

John Kristianslund trengte ikke lang tid på å si ja til å tilby husrom for flyktninger som kommer til Norge. Her viser han frem en av køyesengene han kjøpte inn dagen etter å ha snakket med UDI.

Foto: Anne Ognedal

Den ventede, kraftige økningen i tallet på flyktninger har ført til at UDI må opprette midlertidige mottak.

Pernille Backer Lemming og John Kristianslund

Pernille Backer Lemming i Røde Kors og eier av Mosseveien park, John Kristianslund, hadde første felles planleggingsmøte mandag.

Foto: Anne Ognedal/NRK

På Ørmen i Fredrikstad har den tidligere Østfoldklinikken blitt tatt i bruk som overnattingssted for flyktninger som venter på plass på transittmottakene.

– De kommer hit og blir i en natt eller to før de blir plassert på andre mottak. Her får de seng, tak over hodet og mat i noen dager, sier Pernille Backer Lemming i Røde Kors.

På handletur lørdag

John Kristianslund kjøpte bygget fra Sykehuset Østfold da Østfoldklinikken ble lagt ned i 2013. Han har snudd seg kjapt rundt for å kunne hjelpe flyktningene som kommer.

– Jeg fikk en telefon fra UDI klokken 19.30 på fredagskvelden. De spurte om jeg kunne ta imot 50 flyktninger på mandag. Jeg sa at «ja, det skal vi få til», sier Kristianslund.

Allerede lørdag var han ute for å kjøpe inn senger.

– Jeg var nok innom de fleste butikkene i Østfold, og avsluttet dagen på Ikea i Oslo klokka ni på kvelden, sier han.

Får nytt sengetøy

Flyktningemottak i Fredrikstad

Flyktningene får utdelt hver sin pose med rent sengetøy og en toalettmappe når de kommer til Ørmen.

Foto: Østfold Røde Kors

Tirsdag kom et lass med møbler fra Sykehuset Østfolds gamle avdeling på Veum. Lokalene er nå klare til å ta imot 120 flyktninger.

Alle rommene har dusj og toalett, og når flyktningene kommer får de hver sin pose med rent sengetøy, håndklær og toalettmapper med innhold.

– Det er utrolig mye logistikk som skal på plass. Det er et bygg som har stått ubrukt i lang tid, det er mye teknisk som skal funke, det skal vaskes ut og gjøres klart. Det har ikke blitt mange timer med søvn siden fredag, sier Kristianslund og poengterer at han har fått god hjelp fra slekt, venner, Røde Kors og UDI.

Flyktningemottak i Fredrikstad

Sent mandag kveld kom de aller første flyktningene til mottaket på Ørmen.

Foto: Østfold Røde Kors

For voksne og barnefamilier

Sent mandag kveld kom de første 48 flyktningene. I første omgang skal lokalene være i bruk i to måneder, sier regiondirektør Eirik Eide i UDI.

– Vi er i en krevende situasjon med tanke på å kunne tilby mottaksplasser. Vi har inngått avtaler med hoteller og campingplasser for å kunne tilby akutt innkvartering og være sikre på at alle får tak over hodet og mat.

Mottaket på Ørmen skal fungere som akutt innkvartering hvor asylsøkerne er tenkt å være i et par dager, inntil UDI har funnet plass til dem i vanlige mottak.

– Det vil være voksne og barnefamilier. Vi vil ikke sende enslige, mindreårige flyktninger, dem har vi andre tilbud til, sier Eide.