Hopp til innhold

Dyrevernalliansen: – Glad for streng tiltale i hundedrapssak

Håper saken mot mannen som har tilstått å ha druknet en hund i Moss skal sette presedens.

Blomster Krapfoss bru

Hundedrapet i Moss engasjerte lokalbefolkningen, og det ble satt opp blomster og lys ved brua der hunden ble funnet.

Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

– Dyrevernalliansen er glad for at statsadvokaten har tatt ut tiltale for grovt brudd på dyrevelferdsloven. Det er spesielt, og viser at statsadvokaten har gjort en grundig jobb og nå går inn for å bidra til økt straffenivå i dyremishandlingssaker, sier jurist i Dyrevernalliansen, Live Kleveland til NRK.

Det var i slutten av juli 2014 at en hund ble oppdaget i vannet under Krapfossbrua i Moss, festet til en sementblokk. Obduksjonsrapporten viste at hunden døde av drukning.

Live Kleveland i Dyrevernalliansen

– Vi håper at dommen vil bli streng, sier jurist Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

Foto: I. Linstad Hauge / Dyrevernalliansen

Senere innrømmet en mann å ha bundet hunden fast til sementblokken. Nå er han tiltalt for grovt brudd på dyrevelferdsloven, og risikerer en fengselsstraff på inntil tre år.

«Unødvendig dødsangst»

Ifølge Kleveland er det svært uvanlig at det blir tatt ut en så streng tiltale i saker som gjelder mishandling av enkeltdyr.

– Jeg kjenner faktisk ikke til at dette er gjort tidligere, men det er helt klart i samsvar med hva Stortinget har gitt uttrykk for at skal skje i dyremishandlingssaker.

I tiltalen skriver Statsadvokatene at de mener den 28 år gamle mannen avlivet hunden på en måte som «medførte unødvendig dødsangst samt store og smertefulle påkjenninger for hunden både forut for og ved dødstidspunktet.»

– Vi håper at dommen vil bli streng, og at dette kan bli en prinsippsak for dyremishandling i det norske rettssystemet, sier Kleveland.

– Behov for strengere straffer

Hun forteller at Dyrevernalliansen kommer til å følge rettssaken tett, og ser helst at den går hele veien til Høyesterett.

– Så er det jo opp til domstolen og partene om saken vil slutte etter førsteinstans eller gå videre. Men vi håper denne saken går til høyesterett fordi det er behov for prinsippavklaringer med tanke på straffenivået i denne typen saker, sier Kleveland.

Ifølge juristen er det gjennomsnittlige straffenivået for domfellelse etter dyrevelferdsloven seks ukers fengsel, og ofte blir hele eller deler av straffen gjort betinget.

– Dyrevernalliansen mener det er behov for en vesentlig skjerpelse for at straffenivået skal komme på det nivået Stortinget har signalisert at man ønsker, og det er altså opp til tre års ubetinget fengsel ved grove brudd på dyremishandlingsbestemmelsene.