Hopp til innhold

Sju juletradisjoner som har gått i glemmeboka

Visste du at kristne kunne bli straffet hvis de ikke laget sterkt nok juleøl?

jul i gamledager. Høye forventninger.

GOD JUL: Julefreden kunne først senke seg etter mange dager med hardt arbeid. Mange av skikkene forteller mye om kulturen vår og livene vi levde i gamle dager.

Foto: Scanpix

Vi har ikke lenger et forhold til mage av skikkene fra gamle dager. Julens mystikk, tradisjoner og forventninger er i stadig endring.

Vi vil bli veldig fattige og vi mister en del av fellesskapet vårt

Sven G. Eliassen

– Jeg synes det er veldig synd at de som vokser opp i dag ikke kjenner de gamle tradisjonene. De er en del av kulturen vår og hvis vi ikke tar vare på dem, oppstår det en tomhet, sier Sven G. Eliassen, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold.

Les også: Flere vil ha norsk gran som juletre

Slo kona for å få bra lutefisk

Eliassen er forfatter av heftet «Julens magi og drikke» og forteller at det var stor ståhei rundt i Norge både før og i julen. Hen trekker frem sju juletradisjoner som vi ikke lenger har noe forhold til.

Sven G. Eliassen

TRADISJONER: Historiker Sven G. Eliassen har sett nærmere på våre gamle juletradisjoner og mener de er viktige å vite om for kommende generasjoner.

Foto: Jørn Enger / NRK

1. Baking, slakting, ølbrygging måtte skje mens månen var ny, for det som ble laget i ne var sjelden vellykket. Og alt arbeid måtte være ferdig innen solsnuing 22. desember.

2. For å få sterk lut til lutefisken måtte kona i huset være sinna. Derfor var det vanlig å erte henne og slå henne med kjepper.

3. I de gamle kristenlovene var det straffbart ikke å brygge sterkt, godt og mye nok øl.

4. Siste julekake ut av ovnen ble ofte velsignet med korsets tegn, etterfulgt av et bibelord. Deretter ble kaka blandet i såkornet.

5. På julekvelden skulle dyrene ha litt av alt som var på julebordet. Deretter klappet man hvert dyr og sa: «Èt vel, drikk vel og trivs vel. I kveld er det julekveld».

6. Duken på bordet på julekvelden var både en del av bordekkingen og serviett. Etter endt måltid ble den brettet over maten.

7. Julebordet skulle stå dekket til 13. dag jul (6. januar, som er Helligetrekongersdag). Da var julen over.

– Viktig å bevare kunnskapen

Ved å kjenne de gamle tradisjonene, vil vi også få mer kunnskap om samfunnet vi lever i i idag, mener Eliassen.

Les også: – Vil du feire jul med meg?

– Vi lever i en teknologisk verden og da er det viktig å bevare kunnskapen om juletradisjonene våre. Vi vil bli veldig fattige og vi mister en del av fellesskapet vårt uten, sier han.

Lutefisk middag

LUT: Det måtte hard lut til for å få fisken god nok til jul. Kona i huset ble både ertet og slått med kjepp.

Foto: Birger Meland / NRK