Hopp til innhold

Fylkesmannen: Her må det undersøkes på nytt

Fylkesmannen mener de ikke vet nok om hvor mye avfallet på Jarle Støvers tomt i Rakkestad forurenser. Den pålagte tidsfristen for å legge fram en plan for nye undersøkelser gikk ut 1. mars, men grunneierens klage er ikke ferdig behandlet.

Bodalsåsen i dag

HVOR FARLIG? 12.600 kubikkmeter avfall ligger under Bodalsåsen i Rakkestad. Ifølge tidligere undersøkelser renner det 19.000 kubikkmeter vann ut av området i året. Hvor mye miljøgifter drar vannet med seg ned til Rakkestadelva?

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Avfallet ble plassert i Bodalsåsen på 70-tallet. Jarle Støver kjøpte tomta i 2007 - uvitende om søppelet. Rettstvisten om hvem som har ansvaret kan havne i Høyesterett.

Støver venter på Miljødirektoratets klagebehandling, etter pålegget han fikk fra Fylkesmannen om å lage en plan for å rydde opp.

– Det er antydet fra Fylkesmannen at man ser litt romslig på den fristen mens klagebehandlingen pågår, sier Støvers advokat Jon Swensen.

Fylkesmannens miljøvernsjef Karsten Butenschøn sier Støvers første steg videre er en ny undersøkelse av avrenningen fra tomta.

Karsten Butenschøn

Reglene plasserer ansvaret for opprydding hos Jarle Støver, men vi må selvsagt se på hvor mye det er rimelig å belaste ham for en opprydding, sier Fylkesmannens miljøvernsjef Karsten Butenschøn.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Undersøkelsen bør klarlegge hvorvidt avrenningen fra deponiet er et miljøproblem, og i så fall hvilke type tiltak som bør gjennomføres for å løse det problemet, sier Butenschøn.

– Det er vanskelig å dimensjonere tiltakene før vi har undersøkt om det er et problem.

Det er stor usikkerhet rundt hvilket avfall i fyllingen som inneholder miljøgifter. Det er grunn til å tro at det er flere avfallsprodusenter som har fått levert avfall til dette området.

– Slik saken står nå, er det Støver som er den nærmest ansvarlige, sier Butenschøn.

– Vi skjønner at Støver er frustrert og opplever dette som urettferdig. Men han har også en interesse i at dette blir ryddet opp.

Vet allerede nok

Får de ikke medhold i klagen, er det lite annet Støver kan gjøre enn å undersøke tomta en gang til. Men det er i stor grad unødvendig, mener Støver.

– Vi har hatt undersøkelser på det, ser ikke noen grunn til å ta en ny en, sier han.

Jarle Støver

– Vi vet allerede at det er miljøgifter i avrenningen, sier grunneier Jarle Støver.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Det er fastsatt hva som er sett av verdier. Blant annet femti ganger normalverdi av PCB, og altfor høye verdier av sink, bly og kvikksølv. Det er en forurensing der, så det er bare å kartlegge over hvor stort område det skjer.

Støvers advokat, Jon Swensen legger til:

– Tiltaksplanen skal finne hva som er en tilstrekkelig og god løsning for å løse forurensingsproblemet, som er ganske alvorlig. Det er avrenning til Rakkestadelva, og her er det altså verdier som er langt over det tillatte.

– Vil dere utføre undersøkelsen?

Jarle Støver, Jon Swensen

Jarle Støver og advokat Jon Swensen (th) avventer Miljødirektoratets klagebehandling før de begynner å tenke på tiltaksplanen Støver er pålagt å komme med.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Det tar jeg standpunkt til etter at Miljødirektoratet kommer med en avgjørelse, svarer Støver.

Kan slippe deler av regningen

En ny undersøkelse vil koste rundt 100.000 kroner, har fylkesmannen anslått. Konsulentfirmaet Asplan Viak undersøkte tomta på oppdrag fra Støver i november 2013. De antyder at opprydding i verste fall kan koste opp mot seks millioner kroner. Men det er et grovt, tidlig overslag.

Skulle det bli så dyrt, er det offentlige ordninger som kan komme Støver til hjelp, sier Karsten Butenschøn.

– Forvaltningen må gjøre rimelighetsvurderinger, og det er en del av saksbehandlingen som vil komme neste fase.

Men først må området undersøkes på nytt.