Hopp til innhold

Fortsatt mye kvikksølv i fisken

Advarer gravide og barn mot å spise abbor og gjedde fra Østfolds innsjøer.

Gjedde (Esox lucius)

Jo større fisken er, jo mer kvikksølv inneholder den.

Foto: Rainer Prang / NRK

Det er fortsatt så mye kvikksølv i abbor og gjedde i Østfolds innsjøer at barn og gravide ikke bør spise dem.

Det er særlig litt stor abbor og gjedde på over en kilo man skal være forsiktig med, opplyser Norsk Institutt for Vannforskning.

Les også:

Sårbar vannforsyning i Rømskog

Kalking nytter

Strengere miljøkrav langs Glomma

Skadelig

For jo større fisken er, jo mer kvikksølv inneholder den.

– Det kan bety at hvis du spiser mye av den fisken, så kan du få i deg for mye kvikksølv at det kan virke skadelig.

– Dette gjelder spesielt barn og kvinner som er gravide, hvor fosteret er følsomt for kvikksølv, Det sier forsker Eirik Fjeld ved Norsk Institutt for Vannforskning.

Les også:

Opprørt over grotesk fugledrap

Her dras det flest storlaks

Brune innsjøer

Kvikksølv i abbor og gjedde i innsjøer på Østlandet har økt kraftig siden tidlig på 1990-tallet, og forskerne er usikre på årsakene. Men særlig myrvann er utsatt.

– Sannsynligheten for vi finner høye kvikksølvkonsentrasjoner øker jo brunere innsjøen eller myrpåvirket den er, sier Fjeld.