Hopp til innhold

Fortsatt Anno-feber i plankebyen

Fredrikstad lever ennå på Anno-feberen. For Visit Fredrikstad og Hvaler er det så stor pågang til Isegran og Gamlebyen at budsjettet for 2016 er nådd allerede i mai.


(K1)Nå skal vi snakke om Anno-feberen, for neida, den har ikke lagt seg. Visit Fredrikstad og Hvaler opplever så stor pågang til Isegran og Gamlebyen at de har solgt omvisning og opplevelser for 3,2 millioner kroner - dermed er budsjettet for 2016 allerede nådd.>

De har nemlig solgt omvisninger og opplevelser for 3,2 millioner kroner. Det sier daglig leder for Visit Fredrikstad og Hvaler, Maya Nielsen.

– Dette er salg av guiding, aktiviteter, servering, overnatting med mer til turoperatører, bedriftsmarked og private. Vi har allerede nådd dette, med det som er gjennomført og det som er bestilt.

Deltakerne i realityserien Anno levde som om det var 1721, da Fredrikstad var en av Norges viktigste festningsbyer. Deltakerne levde sammen og konkurrerte mot hverandre. I ti uker levde de som sine forfedre og lærte seg nye ferdigheter som håndverksfag. Programmene fra byen gikk på NRK1 fra januar til mars 2016 og hadde høye seertall.

Effekt for hele byen

Maya Nielsen

Daglig leder for Visit Fredrikstad og Hvaler, forteller at det kommer busslass nesten hver dag.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Programmet har vist seg å være svært viktig for turismen.

– Det er en god vår for hele byen. Vi merker effekten av den massive markedsføringen som Anno har gitt. Nå kommer det busslass på busslass både til Gamlebyen og Isegran av folk som er nysgjerrige på det vi har å by på, sier hun.

Camilla Olsen som eier kafé Isegran, bekrefter at de merker effekten av Anno.

Camilla Olsen

Camilla Olsen eier av Café Isegran, har masse gjester som vil spise Anno-inspirert mat.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

– Det er veldig mange busslass som kommer hit, og mange av dem kommer inn for å spise. Vi merker en stor effekt av Anno, sier hun.

De serverer gjestene Anno-inspirerte retter.

– Det er veldig populært, og vi forteller ofte historier om hvordan det var her på Isegran.

Kom for å oppleve 1700-tallet

En av dem som var på guidet tur i dag, var Astrid Elvira Holtar fra Porsgrunn. Hun syntes det var stas å få en smakebit på livet på 1700-tallet.

Astrid Elvira Holtar

Astrid Elvira Holtar hadde aldri vært i Fredrikstad, men kom på grunn av Anno.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

– Vi har sett på Anno, så det var moro. Det var veldig interessant å se, og han som guidet oss var kjempeflink. At han kunne huske alle detaljer uten en papirlapp, var flott.

Men fikk du Anno-følelsen?

– Ja, det vil jeg si. Det var en kjempefin by. Jeg har aldri vært i Fredrikstad før, jeg hadde ikke trodd den var så svær. Jeg trodde Porsgrunn var stort, men den blir jo liten i forhold, sier hun og ler.

Besøk fra hele landet

– Folk kommer fra hele landet for å oppleve Gamlebyen og Isegran. Vi har også turister fra Danmark og grupper fra Tyskland, sier Tove Bergseng som er turistkontorleder.

Hun sier at det ikke overraskende er de norske turistene som er mest opptatt av å se Anno-kulissene.

Nielsen opplyser at det både er lag og foreninger og privatpersoner som ønsker omvisninger.