Hopp til innhold

Kaptein Sabeltann solgt til flere land

Filmen om Kaptein Sabeltann er allerede solgt til flere land. Men kapteinens «far» Terje Formoe nekter å la noen intervjue «Kongen på havet» om suksessen.

Kaptein Sabeltann

Kyrre Haugen Sydness i rollen som Kaptein Sabeltann i filmen om skatten i Lama Rama.

Foto: Walt Disney/Storm Films

Om ganske nøyaktig tre måneder er det premiere på den første helaftens spillefilmen med Norges mest populære sjørøver – Kaptein Sabeltann.

Kapteinen er seg selv, han er en mytisk figur. Han er en veldig spesiell fyr, og helt overbevist om at han er kongen på havet.

Terje Formoe, Sabeltanns far

Historien om Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama er spilt inn på tre kontinenter, og er tidenes dyreste norske familiefilm, med et budsjett på nærmere 50 millioner kroner.

Men hele historien om kapteinen startet i lenestolen til kunstneren Ernst – på St. Hansfjellet i Fredrikstad for over 50 år siden.

– Helt på tuppen av St. Hansfjellet var det et hus hvor man kunne stå og se utover hele Fredrikstad sentrum. Der bodde en av mine beste venner i barndommen, en eldre mann som het Ernst, sier skaperen av kapteinen, Terje Formoe (64).

– Elsket å ødelegge

Terje Formoe

Terje Formoe ser på seg selv om en ekte fredrikstadmann. Men foreløpig har det blitt dårlig med Fredrikstad-dialekta i sjørøveruniverset hans.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Ernst malte landskapsbilder og hadde ifølge Formoe en livlig fantasi. Den brukte han til å fortelle historier til barna som var innom.

– Han hadde den egenskapen at han alltid ga tid til barn. Jeg ble plassert i en lenestol som han kalte for kongestolen, og så fortalte han meg historier.

En av historiene, som raskt ble populær hos en pur ung Terje Formoe, var den om en mørk og mystisk skute, som seilte gjennom tåke og røyk ute på havet.

– Men så elsket han å ødelegge historiene på slutten, for plutselig kom skuta glidende ut av tåkehavet og la til kai ved Øra. Jeg følte likevel allerede da at Kaptein Sabeltann ble til oppe i hodet mitt. Men det var først en del år senere at jeg begynte å skrive på historien, sier Formoe.

Stort sprang for liten skaper

I år er det 25 år siden også resten av verden fikk møte Kaptein Sabeltann for aller første gang. Det skal krones med en jubileumsforestilling i Dyreparken i Kristiansand – og ikke minst den nevnte spillefilmen.

– Filmen er ferdig klippet, men det gjenstår fremdeles litt arbeid med de digitale effektene. Det jobbes også med filmmusikken, med Johan Söderqvist som komponist, også er det litt lyd-etterarbeid og den slags.

Skatten i Lama Rama

Odd-Magnus Williamson og Pia Tjelta er med i spillefilmen som har premiere 26. september.

Foto: Walt Disney/Storm Films

Spillefilmen har navn som Pia Tjelta, Anders Baasmo Christiansen, Odd-Magnus Williamson, Tuva Novotny og Jon Øigarden på rollelista. Hovedrollen spilles av Kyrre Haugen Sydness.

– Det har vært litt av en reise! Vi har vært i Asia, Afrika og Europa. De store seilskute-scenene ble gjort rett utenfor Cornwall, med blant annet helikopterbilder av seilskuter ute på åpent hav. Lama Rama er i Marokko og åpningsscenen i filmen er fra Thailand. Det ser ganske eksotisk ut, sier Formoe og legger til;

– Dette er kanskje ikke et lite steg for kapteinen, men det er definitivt et stort sprang for en liten opphavsmann som meg. Det å ta steget over på filmlerretet er virkelig noe spesielt. Filmen har et budsjett på nær 50 millioner, men målet vårt er jo at den skal se enda dyrere ut.

Les også:

Se traileren til Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama:

Feires med brask og bram

Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama har ikke premiere på kino før 26. september. Men allerede nå har den fått svært god respons i utlandet.

Terje Formoe i Cannes

Terje Formoe på rød løper i Cannes. Allerede nå har 70 land meldt sin interesse for å kjøpe filmen om Kaptein Sabeltann.

Foto: Privat

Per i dag er det 70 land som har lagt inn bud på filmen. Det er også flere store land i verden som allerede har kjøpt den – selv om den fremdeles er i produksjon

– De har kjøpt den på grunnlag av manus og en fem minutter lang promofilm som vi fikk vist frem i Cannes. Land som Tyskland og Frankrike er veldig viktige land for kapteinen, om han skal ha som mål å markere seg ute på alle de syv hav. Kapteinen sier at han skal erobre verden, men jeg er litt mer beskjeden.

Når det gjelder sommerens jubileumsforestilling i Kristiansand derimot er Terje Formoe alt annet enn beskjeden.

Norges mest populære sjørøver fyller 25 år – det forplikter.

– Vi skal feire det med brask og bram i Dyreparken i Kristiansand i hele sommer. Men det viktigste er den store forestillingen vi skal sette opp. Det blir vår største oppsetning noensinne. Vi startet i 1990, med seks skuespillere og to teknikere. I år er det 44 personer i sving for å gjennomføre forestillingen. Det er helprofesjonalisert.

Les også:

– Sabeltann er endimensjonal

Blant annet har det blitt hentet over spesialeffekter fra USA. Et firma, som har spesialisert seg på utendørs flyging, skal sørge for at jungelfyrsten Maga Kahn skal sveve høyt opp i lufta, før han lander på scenen.

– En gang i tiden kalte jeg det en barneforestilling, eller i hvert fall en familieforestilling. Nå er det bredere, det har aldri vært flere tenåringer på forestillingene. Jeg tror det har noe å gjøre med at vi har mer spesialeffekter og litt av den «wow-faktoren».

Skatten i Lama Rama

Terje Formoe beskriver Kaptein Sabeltann som en mytisk og spesiell figur.

Foto: Walt Disney/Storm Films

Selv om forestillingene har utviklet seg, er kapteinen selv i bunn og grunn den samme, mener Formoe, som også tror at publikum har fått et utvidet syn på historiene fra Abra havn.

– Kapteinen er seg selv, han er en mytisk figur. Men jeg tror folk har begynt å forstå at det ikke bare dreier seg om kapteinen. Han er jo endimensjonal, veldig kommersiell, han er glad i gull. Men det er andre rollefigurer som har andre verdier, og da er det spesielt Pinky vi følger, både i filmen og i oppsetningen. Han finner seg andre idealer i verden, og finner folk som bryr seg m ham.

– Det er den lange reisen, med forholdet mellom kongen på havet og den lille gutten, som egentlig er historien om Kaptein Sabeltann.

Jovial Fredrikstad-pirat?

Terje Formoe forteller at han fremdeles ser på seg selv som en ekte fredrikstadmann. Men det har likevel ikke blitt noe særlig med plass til pirater med den særegne Fredrikstad-dialekten i sjørøveruniverset.

Så langt har det begrenset seg til 40 sekunder med historiefortelling på TV.

– I TV-serien vår som vi tok opp for noen år siden var jeg en gammel sjøulk i 40 sekunder. Han skremte vannet av barna med historier på Fredrikstad-dialekt. Det var en fryd å kunne bruke Fredrikstad-dialekten der.

Men Formoe innrømmer at han flere ganger har tenkt tanken på å introdusere den utskjelte, og elskede, dialekten for piratene.

– Jeg har ingen god forklaring på hvorfor det ikke har skjedd. Men jeg har faktisk tenkt at jeg skulle skape en sjørøver med en skikkelig god og bred Fredrikstad-dialekt. Det hadde vært gøy om jeg hadde klart det, jeg tenker faktisk på det fremdeles. Men det blir ikke en farlig sjørøver, men en veldig jovial, morsom og hyggelig fyr, smiler han.

Hør kapteinen snakke Fredrikstad-dialekt:

Slik høres Kaptein Sabeltann ut når han snakker dialekten til skaper Terje Formoe.

Ingen får intervjue kapteinen

Med sceneoppsetninger, TV-serier, bøker, kassetter, CD-plater, tegnefilmer, spill og nå en helt egen spillefilm er det vanskelig å se for seg hva som skal bli det neste steget til kapteinen.

Formoe sier at han hele tiden har hatt to mål. Det ene er å gjøre Kaptein Sabeltann til en norsk barneklassiker, noe han utvilsomt har klart. Det andre er å gjøre ham til en internasjonalt kjent barnefigur.

Derfor er det ekstra gledelig for 64-åringen at den første filmen allerede er solgt til utlandet. Etter hvert kommer det også både én og to oppfølgere.

– Målet vårt er nå først og fremst å lage en veldig bra film, som slår an i flere land. Også har vi sagt rett ut at vi ønsker å lage en trilogi. Jeg har allerede skrevet historien til film nummer to. Det blir en helt annen historie, sier han.

Men kapteinen selv forblir den samme?

– Jeg må beholde hans karakteristika, stemmen, latteren og ikke minst innstillingen hans. Han er en veldig spesiell fyr, og helt overbevist om at han er kongen på havet.

– Derfor har jeg heller aldri, på noe tidspunkt gjennom 25 år, latt kapteinen bli intervjuet. Hvis du lar noen intervjue kapteinen, så kan du stille alle spørsmål og få svar på alt. Mystikk er basert på alt det du ikke vet, sier Formoe.

Bli med bak kulissene til «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama»

Med Disney-konsernet ombord tar mannen som har herjet de sju hav i over 20 år steget til det store lerretet - i det som blir norgeshistoriens dyreste barnefilm.