Hopp til innhold

– Ikke snik deg ut av barnehagen

Barnehagestart er en stor omveltning for foreldre og barn. Her er fem tips som gjør tilvenningen enklere.

Gråtande barn

TRIST: Mange barn synes det er vanskelig å skilles fra mamma og pappa etter et år hjemme. Da er det viktig å gi barna tid, mener høgskolelektor. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Ale Ventura / 6PA/MAXPPP

I disse dager strømmer små barn til barnehagen for første gang. Det er en stor forandring for både foreldre og barn.

Marianne Østli

TIPS: Høgskolelektor Marianne Østli har selv jobbet mange år i barnehage, og har gode råd til foreldre og barn som skal møte barnehagen for første gang.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Mandag fortalte professor i pedagogikk ved NTNU at tre dager med tilvenning er for lite.

Marianne Østli, høgskolelektor i pedagogikk ved barnehageutdanningen ved Høgskolen i Østfold, har tips om hvordan man får en god overgang.

1. Skriv ned alt du lurer på

Lapp om barnehagespørsmål

SKRIV NED: Bruk litt tid på forhånd til å skrive ned ting du lurer på. Når du først kommer i barnehagen er det så mye som skjer.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Man har en rekke spørsmål når barnet skal begynne i barnehagen. Spørsmål som er lette å glemme når man kommer til barnehagen, hvor alt er ukjent og nytt.

– Bruk tid på å skrive ned det du lurer på. Det er også viktig å vite at du kan stille spørsmål til de ansatte når som helst, forteller Østli.

2. Bruk dagene til å snakke om barnet ditt

En liten gutt med krøllete hår og blå trøye leies av en kvinne og en mann. deres ansikter vises ikke

FORTELL: Barnehagepersonalet vil vite mest mulig om barnet ditt, og du har en gylden mulighet til å fortelle alt de trenger å vite.

Foto: Jan Haas / NTB scanpix

Mange arbeidsgivere gir arbeidstakerne tre dager som de kan ta ut for å være sammen med barnet sitt når de begynner i barnehagen.

Marianne Østli sier det er viktig å bruke disse dagene til å fortelle om barnet ditt. Fortell om hva det liker, hvordan det er hjemme og hvordan det er i relasjon med andre.

– Det er et viktig element at du forteller om barnet ditt, for det er foreldrene som er eksperter på sitt eget barn, sier hun.

3. Følg med på barnets signaler

Barn i barnehage

OBSERVER: Følg også med hvordan barnet ditt tilpasser seg det nye livet i barnehagen.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Marianne Østli sier det er viktig at du bruker kunnskapen om barnet ditt til å følge litt ekstra med de første dagene i barnehagen.

– Observer barnet ditt, følg med på signalene. Se om det er utrygt, og se hvordan samspillet med andre er.

4. Ikke snik deg ut

Barn i barnehage

SI FARVEL: Det kan være fristende å lure seg ut mens barnet står med ryggen til. Det bør du ikke gjøre, mener høgskolelektor i pedagogikk.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Avskjeden er noe av det vanskeligste med tilvenning. Og det er ikke lett å gå fra et tårevått barn. Det kan være vondt både for barna og foreldrene.

– Det er ulike meninger om avskjeden, men her er det viktig å være tydelig overfor barnet hvis man har tenkt til å gå, sier Østli.

Selv om det kan være fristende å luske seg ut mens barnet leker, er det ingen god idè, mener Østli.

– Ikke snik deg ut. Vær tydelig overfor barnet om at du har tenkt til å gå, hvis ikke skaper du usikkerhet. Ikke si fire, fem ganger at du skal gå, og så gjør du det ikke. Hold det du lover. Fortell at du går og fortell at du kommer tilbake. Det vil skape trygghet for barnet, forklarer hun.

5. Tilvenningen er ikke over etter tre dager

Barnehage

BRUK TID: Det tar tid å bli kjent med både voksne og barn i barnehagen for første gang. Bruk tiden og ta det med ro, oppfordrer Østli.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Selv om man setter av tre dager til tilvenning i barnehagen, varer prosessen enda lenger. Det er mye informasjon man skal ta til seg. Det er mange ukjente voksne og barn.

Det tar tid å bli kjent, så en viktig faktor ved tilvenning er tid og ro. Barnet skifter fullstendig omgivelser og da er det viktig at man tar seg god tid.

Selv om tilvenningsdagene er over, er det viktig å vite at man kan stille spørsmål så ofte man vil.

– Hvis du som forelder er usikker, still spørsmål. Lurer du på hvordan barnet ditt har det i barnehagen, bare ring.