Hopp til innhold

Farlige brudd på meldeplikt

Folk blåser i meldeplikten når de skaffer seg nye ildsteder. Konsekvensene kan bli katastrofale, frykter fagfolk.

Terje Romfog og Roy Eng 2
Foto: Rune Fredriksen / NRK

Hos brann- og feiervesenet i Rakkestad glimrer som regel pliktige meldinger om nyinstallerte ildsteder med sitt fravær, oppsummerer branninspektør Terje Romfog. Til tross for at forskriftene ikke er til å misforstå.

Huseier, altså ovnsbygger, skal melde fra til feier når det bygges opp et nytt ildsted, eller når et gammelt ildsted byttes ut med et nytt et.

Stort ansvar, stort problem

Og har ikke en godkjent kontrollør krysset av på at alt er i orden, så skal brannvesenet inspisere. Men slike meldinger ser branninspektør Terje Romfog i brann- og feiervesenet i Rakkestad ikke ofte. Og når folk ikke sier fra om slikt, kan det til slutt få alvorlige konsekvenser.

- Hvis det ikke blir feid eller kontrollert, så vil det kunne føre til sotbrann. Og det kan være snakk om feilmonteringer, som også kan føre til brann, sier Romfog.

Ikke akkurat Reodor Felgen

At det er  behov for kontroller av folks 'gode byggeidéer' blir fort klart når Romfog begynner å vise frem bilder av hva han og kolleger i andre distrikt har funnet hjemme hos folk. For eksempel han som bare stappet røret fra ovnen så langt inn i et hull i peismuren han kunne, og ga blaffen i å sikre og å isolere rundt det gapende hullet rundt.

 

Rett gjennom luka
Foto: Terje Romfog, Brann- og feiervesenet Rakkestad

 

For ikke å snakke om huseieren som bare drillet hull til røret fra vedovnen gjennom peisluka - og dermed effektivt satte en stopper for enhver feiers mulighet til å rense pipa.

Opplyser om meldeplikten

Nede på Bye's i Rakkestad sentrum går det unna med nye ovner av alle typer. Her får kunden både en muntlig informasjon, og et meldeskjema med i bruksanvisningen.

- Vi forteller at det å skifte ut en ovn er meldepliktig, sier Roy Eng.

Denne ene butikken har solgt minst 15 ildsteder til folk i Rakkestad alene i år, men de har som alle andre et stort antall kunder også ellers i landet. Brann- og feiervesenet i kommunen har bare fått melding om fem nye ildsteder totalt. Så ett eller annet sted skorter det.

Strømkrise gir flere branner?

Og nå når strømkrisa sender folk ut på jakt etter nye fyringsalternativer, så går det bare en vei, tror Romfog.

- Siden strømprisene stiger, så øker salget enda mer. Det vil føre til enda flere installasjoner, og kanskje flere branner.