Hopp til innhold

Storebror: – Det er vanskelig å forstå at Naser er død

– Naser var opptatt av datteren og hadde en god jobb, sier Reza, broren til drepte Naser Abdol Mohamady. Familien i Iran leter nå etter svar på hva som skjedde den tragiske lørdagskvelden i Fredrikstad.

Drepte Naser Abdol Mohamady i fotomontasje med åstedet i Enggata i Fredrikstad

Naser Abdol Mohamady ble skutt og drept i huset på Nabbetorp i Fredrikstad lørdag 28. juni. Bildet av Naser blir brukt etter tillatelse fra familien.

Foto: Privat/Sebastian Nordli/NRK

– Han ble aldri sint eller sur. Det kunne faktisk være litt irriterende, sier storebroren til avdøde Naser Abdol Mohamady med et smil. Han forteller om en lillebror som verken røyket eller drakk.

Naser ble skutt og drept i sin egen bolig på Nabbetorp i Fredrikstad lørdag kveld. I Iran sitter familien og forsøker å finne svar på hvorfor noen ville ta livet hans.

Ingen av dem tror at 36-åringen kan ha vært innblandet i noe kriminelt.

– Jeg ser ingen ting som skulle tilsi at broren min hadde kriminelle lyster eller skulle blande seg bort i noen slikt. Han var opptatt av datteren sin, han hadde en svært godt betalt jobb og han arbeidet mye. Derfor kunne han nå kjøpe seg et flott, dyrt hus i Fredrikstad, forteller broren, som bor i Norge.

– Det nye huset var nylig innflyttingsklart, forteller han videre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Herskapelig bolig på Kråkerøy i Fredrikstad

Naser Abdol Mohamady hadde kjøpt seg denne boligen i Fredrikstad. Broren forteller at boligen nylig var innflytningsklar.

Foto: Privat

Datteren betydde mest

Naser skaffet seg IT-utdanning etter at han kom fra Iran til Norge i 1999, og etterhvert også jobb i firmaet Itelligence. På vegne av firmaet hadde han oppdrag for blant annet Borregaard og Unicef.

Naser Abdol Mohamady med sort jakke, hvit skjorte og grått slips

Naser Abdol Mohamady var ofte på reise i forbindelse med jobben. Kompisene fikk ofte lov til å være med.

Foto: privat

Kameratene Kave Mahmudiyan og Avat Mahmudiyan, som har kjent Naser siden han kom til Norge, beskriver ham som en arbeidsom gutt.

– Han jobbet og jobbet og jobbet. Oppdragene var ofte i utlandet, og da dro han gjerne en eller to dager i forveien for å oppleve litt av landet for egen regning, forteller de.

Både broren og kameratene fikk være med på slike turer hvor de var sammen når Naser hadde fri.

– Det som betydde mest for ham på jord, var datteren. Han bodde alene, men hadde datteren annenhver helg, forteller kameratene og broren som torsdag kveld var samlet.

Nå venter Reza på at rettsmedisinerne skal bli ferdige med obduksjonen, slik at han skal få lov til å se broren sin igjen.

– Så lenge jeg ikke har sett ham er det vanskelig å forstå at han er død.

Politiadvokat Inger Marie Papworth sier at hun har forståelse for familiens ønske om å se avdøde.

– Det er klart at dette er noe som viktig for familien. Men vi ønsker å kommunisere med familien om dette, og ikke ta det gjennom media.

Ville bytte etternavn

Naser Abdol Mohamady brukte også det persiske navnet sitt. Både fordi det signaliserte tilknytningen til persisk kultur og fordi det var enklere i arbeidslivet.

– Vi som har flyttet fra regimet i Iran blir veldig opptatt av å signalisere at vi er persere og at vi er fri, forklarer storebroren, Reza Abol Mohamady.

Naser hadde også planer om å bytte etternavn, men iransk lov gjorde det vanskelig.

– Dessuten var han ikke alltid like flink til å ordne opp med praktiske ting slik han var med data, sier broren og forteller at han måtte trå til for at Naser skulle få ordnet med norsk statsborgerskap og norsk pass.