Hopp til innhold

Enorm interesse for spesialøl

Stadig flere mikrobryggerier dukker opp. Hjemmebrygging har skutt i været i Østfold.

Østfoldingene har for fullt kastet seg på trenden med spesial-øl. Stadig flere brygger eget øl, og nye mikrobryggerier har etablert seg i Hvaler, Askim, Fredrikstad og Halden det siste året.

Innehaver av Halden mikrobryggeri, Joachim Grandahl, opplevde en åpning over all forventning.

Interessen for alle typer spesialøl har eksplodert de siste årene - enten det er porter, stout, Indian Pale Ale, hveteøl eller andre varianter.

– Mer spennende enn pils

De siste årene har Hvaler, Fredrikstad og Halden fått hvert sitt mikrobryggeri, og går alt etter planen, blir ølet ColdBoy, som i dag lages i England, produsert i Askim innen utgangen av året.

Halden Mikrobryggeri

Halden mikrobryggeri ligger i Borgergata i Halden.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

Tom Kofoed, mannen bak Kofoed bryggeri på Hvaler, mener at de nye øltypene er mer spennende enn pils og at folk lar seg fenge av et nytt smaksunivers som plutselig har åpnet seg.

– Jeg tror at når folk får smaken på noe annet enn bare pils, så oppdager de noe veldig godt, og så mister de litt sansen for fabrikkpilsen, fordi at hvis du har vendt deg til spesialølsorter fra polet, for eksempel, så blir jo den vanlige fabrikkpilsen litt tam i forhold, sier Kofoed.

Han mener at norsk pils er greit å drikkei sommervarmen, men han synes det er mange andre ølvarianter som er mer smaksrike.

Solgte 1200 liter på halvannen dag

Kofoed har holdt på med brygging i flere år og har som så mange andre mikrobryggere opplevd kraftig vekst. Foreløpig er ølet hans å få kjøpt på Hvaler, i Fredrikstad og i Oslo.

Ølet til Halden mikrobryggeri er så langt bare å få kjøpt på puben Den gylne høne i Halden, men interessen i byen for ølet til bryggmester Joachim Grandahl er til gjengjeld massiv, noe åpningsdagen 10. mai viste.

– Det var kø fra klokken fire på ettermiddagen til klokken ett på natten for å komme inn, og folk sto fra tre kvarter til en time for å komme inn og smake på ølet. Det var tomt for øl dagen etter. Jeg hadde brygget det vi hadde håpet å selge i løpet av en måned - rundt 1200 liter, sier Grandahl.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Halden Mikrobryggeri

Grandahl solgte 1200 liter - eller rundt 2400 glass med hjemmebrygget øl på halvannen dag.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

På plass i 100 butikker under ett år etter starten

Fra Askim styrer Arvid Tennefoss sitt eget ølmerke Coldboy. Det brygges foreløpig i England, men planen er å bringe produksjonen hjem til Askim i løpet av året. Tennefoss hadde første brygg klart i juni i fjor og fikk leveringsavtale med Norgesgruppen allerede i september.

– Ved utgangen av året var vi i 20 Meny-butikker, og det har senere bare eksplodert, så nå er vi representert i hele 100 butikker, så det har vært en vanvittig vekst, sier han.

– Mer anerkjennelse for å drikke øl i dag enn før

Også antall private hjemmebryggere har skutt i været de siste årene. Varna Mineralvann i Rygge selger utstyr og råvarer til hjemmebrygging, og daglig leder Johnny Arnesen sier at interessen er enorm.

– Det har jo eksplodert det siste året. Nå er det hjemmebryggere innom her hver eneste dag.

Arnesen forteller at ølsalget i butikken hans har endret seg. Mens han tidligere solgte mest pils og bare litt spesialøl, er det omvendt i dag, og han mener at øl i dag har større anerkjennelse enn tidligere.

– Det er mange som kanskje har blitt lei av at det bare er vin som er kulturelt anerkjent å drikke, kanskje. Når har det blitt veldig så anerkjent

– Humle blir litt som vindruer

Og Tom Kofoed på Hvaler mener det er likhetstrekk mellom produksjonen av humle og produksjonen av vindruer.

– Jeg synes det er veldig fint å sammenligne humle med druer. Der er det en mengde forskjellige typer og sorter og jordsmonn og så videre, og sånn er det litt med humle også. De smaker noenlunde likt fra år til år, men bitterheten endrer seg fra sesong til sesong. Og det er forskjell på humletyper fra forskjellige steder og forskjellige land, og det gir forskjellig smak i ølet, sier Kofoed.