27 personer er smittet av listeriabakterien i Sverige, og så langt er tre av dem døde på grunn av smitten.
Så langt har svenskene funnet ut at smitten sannsynligvis spres gjennom kjøttpålegg.
Og nettopp kjøttpålegg er en av varene det går mye av i butikkene på Nordby rett over grensen ved Svinesund.
– Det er ille. Jeg blir redd, sier Mona Karin Ekhall.
- Les også:
Leste om bakterien på forhånd
Torsdag var hun en av mange som tok turen over grensa for å handle. Og i likhet med henne var det mange som var engstelige for listeriautbruddet.
– Jeg skygget forbi kjøttpålegget. Jeg har heller tatt med litt hermetikkpålegg, forteller Jan Marthin Herman Nicolay Gangestad.
Listeriabakterien oppstår som regel i flere varianter ved et utbrudd. Det spesielle ved det nye svenske utbruddet er at det er den samme bakteriestammen i alle smittetilfellene.
Det betyr at det kun finnes en smittekilde. Den er ennå ikke funnet.
– Det er ikke en ålreit bakterie å ha i kjøttet sitt. Jeg leste litt i forkant om hvilke steder det kommer fra. Men jeg tenker litt i de baner at nå har de vært litt fokus på det, så det burde være ganske skjerpet i forhold til hva de tar inn, sier grensehandler Tina Sollie.
- Les også:
Vet lite om smitten
Ifølge det svenske Mattilsynet blir ikke grensehandlende nordmenn varslet om listeriafaren, men må selv følge med i aviser og TV om utbruddets omfang og hva man skal være oppmerksom på.
Flere av de handlende NRK møtte i dag, visste lite om hva listeriabakterien egentlig er.
– Jeg har hørt navnet, men jeg vet ikke hva det gjelder, sier Mona Karin Ekhall.
De fleste får i seg listeriabakterien ofte, men uten å bli syke av den. Personer med nedsatt immunforsvar er spesielt utsatt for bakterien. Selv små doser av smitten kan i verste fall død hos eldre, nyfødte og personer med underliggende sykdommer. Bakterien kan også føre til abort for gravide.
Nordmenn som handler i Sverige bes om å følge rådene fra det svenske Mattilsynet om hvilke matvarer som bør unngås.
Se TV-innslaget her: