Hopp til innhold

Sønnen døde mens han ventet på hjelp

Helseministeren bestilte i våres 110 behandlingsplasser innen rusomsorgen i Helse Sør-Øst. Men Gunnhilds sønn måtte vente forgjeves.

Gunhild Knoff

Maktesløs måtte Gunnhild Knoff se at sønnen, som slet med rus og psykiske problemer, ikke fikk den hjelpen han trengte i tide. I mai døde han i påvente av en langtidsbehandlingsplass.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

– Jeg tror ikke noen kan forestille seg hvor tungt det egentlig er. Han har slitt siden han gikk på ungdomsskolen. Vi har prøvd å hjelpe så godt vi kan.

Gunnhild Knoff forteller om sitt livs verste mareritt. Hun må begynne på nytt flere ganger. Det er som om ordene sitter fast i halsen.

Hvor skal hun egentlig begynne, når historien slutter med at den 35 år gamle sønnen hennes blir funnet død på sofaen?

De vonde minnene

Kim døde mens han ventet på hjelp

Moren forteller at Kim hadde et stort hjerte som var fullt av omsorg for alle rundt seg.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Kim døde av en overdose tabletter mens han ventet på behandling ved Phoenix Haga i Mysen i Østfold.

Han hadde selvmedisinert seg i mange år med sterke tabletter og beroligende midler.

Ifølge mor fungerte ikke korttidsplasser. I august i fjor tok han derfor selv kontakt med institusjonen Phoenix Haga for å få hjelp.

– De ga beskjed om at de var stengt, men at de håpet å kunne åpne igjen etter regjeringsskiftet, forteller moren.

Gunhild Knoff

Gunnhild Knoff klamrer seg til bildene og de gode minnene, for sorgen er tung og vond.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

Håpet holdt han gående

Under valgkampen lovte Høyre at dersom de kom til makten skulle rusbehandlingsstedet Phoenix Haga i Eidsberg få starte opp igjen.

– Vi skal sørge for at hver enkelt bruker har større valgmuligheter gjennom et fritt behandlingsvalg. Det mener jeg kommer til å være en garanti for at Phoenix Haga med vår politikk består, sa Erna Solberg da hun besøkte institusjonen 15. august 2013.

Kim valgte å stole på dette og skrev seg derfor ikke opp på noen annen venteliste.

Håpet om en plass ved Phoenix Haga var det som holdt Kim gående. Han gikk og kjøpte nye klær som han skulle bruke under oppholdet.

Utesko, varm jakke, hansker til skogsarbeid.

– Han var klar. Det hjalp ham litt de siste månedene, at han trodde han skulle få et døgntilbud på Haga. Men det ble utsatt gang på gang, forteller Gunnhild.

Høyres Ingjerd Schou sa i forrige uke til NRK at situasjonen til Phoenix Haga er håpløs.

– Det stiller hele troverdigheten oss som arbeider politisk, men også til departementet og Helse Sør-Øst i et dårlig lys. Etter at institusjonene har fått svar må vi arbeide med hvordan anbudsordningene er rigget, sier hun.

  • Video fra besøket til Erna Solberg her:
    Høyre-leder Erna Solberg var på det nedleggelsestruede rusbehandlingsstedet Phoenix Haga i dag. Der betrygget hun brukere og ansatte om at Høyres helsemodell vi gi institusjonen store muligheter for å overleve.

    Erna Solberg besøkte Phoenix Haga under valgkampen i høst.

– Disse livene betyr ingenting

Det er et skrikende behov for langtidsplasser innen rusomsorgen.

Phoenix Haga er en av i alt elleve private aktører som er med i en anbudsrunde om 110 rusbehandlingsplasser som helseministeren allerede har bestilt.

Et svar fra Helse Sør-Øst var ifølge Phoenix Haga ventet i slutten av mai, som ble utsatt til 1. juni som igjen ble utsatt til 20. juni.

Phoenix Haga i Mysen

Behandlingsstedet Phoenix Haga i Mysen tilbyr langtidsplasser. Nå står de ledige i påvente av et svar fra Helse Sør-Øst.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

Etter pågang fra NRK skulle avgjørelsen tas i dag, men har atter en gang blitt utsatt – til i morgen.

Helse Sør-Øst sier de mange forsinkelsene skyldes at det tar tid å kvalitetssikre tilbudet til pasientene.

Men Gunnhild Knoff mener at forsinkelsene viser hvor lite vårt samfunn bryr seg om mennesker som Kim.

– Det er en måte å si at disse livene ikke betyr noe på. Ruspasienter, psykiatripasienter – de har ingen betydning i samfunnet vårt, sier hun.

Ble funnet død på sofaen

På barneskolen hadde Kim mange kamerater som fylte huset med lyder og latter og bråk. Men så kom ungdomsskolen, og Kim føltes fjern for foreldrene sine.

– Miljøet ble kanskje litt hardere og tøffere. Det begynte å bli vanskelig for ham, og han skled litt unna oss, forteller moren.

Gunhild Knoff

Gunnhild steller i hagen mens hun forteller at de hadde lyseblå hortensiaer i begravelsen til Kim.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

Gunnhild har ikke tall på hvor mange timer hun har brukt på å forsøke å skaffe hjelp til sønnen.

– Jeg satt i telefonen omtrent hele døgnet når det var på det verste. En gang hadde jeg 57 telefonsamtaler med Kim i løpet av en dag, i tillegg til alle samtalene med det offentlige, sier hun.

10. mai ble Kim funnet død på sofaen hjemme hos noen bekjente. Han døde av hjertestans, antageligvis som følge av en overdose sovetabletter og beroligende medisiner. Familien venter fremdeles på obduksjonsrapporten.

– Kim hadde levd i dag hvis han hadde fått en plass på Phoenix Haga. Han hadde jobb, han hadde ressurser i seg fremdeles, sier hun.

Se hele tv-reportasjen her:


Helseministeren bestilte i våres 110 behandlingsplasser i Helse Sør-Øst, men gang på gang har helseforetaket utsatt avgjørelsen om hvilke institusjoner som skal få oppdraget. For Gunhilds sønn ble det for sent.

Det er stort behov for langtidsplasser innen rusomsorgen. Helseministeren bestilte derfor i våres 110 behandlingsplasser av Helse Sør-Øst. Gang på gang har helseforetaket utsatt avgjørelsen om hvilke institusjoner som skal få oppdraget.