Hopp til innhold

Dette må du være klar over om du tar julehandelen i Sverige

Mange nordmenn velger å handle inn til jul over grensa for å spare noen penger. Men det mange glemmer er at norske forbrukerrettigheter ikke gjelder i Sverige.

Julehandel på kredittkort

Om du planlegger å legge julehandelen i Sverige, kan det være lurt å finne ut hvilke rettigheter du har.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

I år regner Hovedorganigasjonen Virke med at nordmenn kommer til å sette ny rekord i julegavehandling. De tror hver av oss kommer til å handle for over 10.000 kroner per person.

Da kan det være mye penger å spare på ta en tur til Sverige, for å kjøpe gaver til venner og familie der.

Norsk lov gjelder ikke

Julegave

Mange gaver kan skal kjøpes inn før julaften. En del nordmenn velger å kjøpe dem i Sverige for å spare penger.

Men det er viktig å vite hva du faktisk har krav på, sier regiondirektør i Forbrukerrådet, Linette Heiberg.

– Det mange i villrede tror er at man er beskyttet av norsk lov. Men det er sånn at om du fysisk velger å handle over landegrenser, er du ikke beskyttet av norsk lov lenger, sier hun.

Om man handler i EU og EØS gjelder minimumskrav, så du vil ha noen rettigheter.

– For eksempel har du reklamasjonsrettigheter i en viss periode. I Norge kan du ha helt opp til fem års reklamasjonsrett hvis du handler varer som er ment å vare vesentlig lenger enn to år. Mens i Sverige er det bare tre års reklamasjonsrett. Det kan være litt greit å vite, særlig hvis du skal handle litt dyrere varer, sier Heiberg.

Linette Heiberg

Regiondirektør for Forbrukerrådet i Østfold, Follo, Asker og Bærum, Linette Heimberg, sier at mange ikke er klar over at de norske rettighetene ikke gjelder når man handler i butikker i Sverige.

Foto: Forbrukerrådet

Ingen angrerett

Mange kjeder og butikker i Norge er snille og tilbyr angrerett og åpent kjøp, uten at de har noen krav om det. Det har heller ikke de svenske butikkene krav om.

– Hvis du drar i en fysisk butikk i Sverige for å handle har du ingen angrerett i det hele tatt. Men det som veldig ofte skjer når man handler i butikkene er at de tilbyr ekstra avtaler og angrerett utover det de er forpliktet til å gi etter angrerettloven. Så da må du være veldig oppmerksom på hva butikken du handler i faktisk tilbyr, sier Heiberg.

Video nsps_upload_2009_4_7_17_31_28_2693.jpg

Butikkene i Sverige er ofte fulle før jul.

Foto: Simen Sveen / NRK

Og har du først kjøpt en vare i Sverige har du også rett til å klage.

– På samme måte som ellers i EU kan du klage om varen ikke er i samråd med det som er avtalt og kan forvente av en alminnelig god vare. Men det vil være en god avstand hvis det faktisk skjer noe galt med varen du har kjøpt. Det kan være noe du har lyst til å ta i betraktning før du kjøper det.

Husk tollregler

Ifølge Virke viser tallene deres at grensehandel før julen er populært.

– Fylkene som ligger nær svenskegrense har en mye lavere omsetning per innbygger enn andre steder i landet. Det er nok grensehandelen som skyldes mye av det. Jeg tror ikke man er noe mer gjerrig i Østfold enn andre steder, sier direktør i Virke, Bror Stende.

Avdelingsdirektør Bror Stende i Virke

Bror Stende, avdelingsdirektør for mote og fritid i Virke, forteller at mye av handelen forsvinner over grensa.

Foto: Virke

Mens for eksempel oslo-folk bruker i gjennomsnitt over 11.000 kroner på julehandelen, bruker østfoldinger snaue 9000 kroner.

– Av pengene nordmenn skal bruke i jula går hele 42,5 prosent til mat og drikke. Veldig mye av det vet vi at forsvinner over grensen, sier Stende.

Det som også kan være lurt å huske på er man kan bli stoppet i tollen etter handleturen i Sverige. Om man er i utlandet i mindre ett døgn kan man ha med seg varer for 3.000 kroner uten å måtte betale toll eller avgift.

Denne summen gjelder den totale summen på det du har handlet. Altså om du planlegger å kjøpe julegaver, handle matvarer til alle familiemiddagene og kanskje ta en tur innom Systembolaget, kan det være lurt å tenke over hvor mye det vil koste til sammen.