Hopp til innhold

Derfor stiller vi klokka

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Den siste søndagen i oktober ble klokka stilt en time tilbake. Men hvorfor?

Søndag 28. oktober ble klokka stilt en time tilbake - fra klokkka 03.00 til 02.00. Da er det fritt fram å ligge og dra seg litt ekstra i senga

Det betyr også at det blir tidligere lyst, men samtidig kommer mørket krypende en time tidligere på kvelden. Da er det lurt å finne frem refleksen

– Mange fotgjengere tror at når de selv ser bilene, ser også bilistene dem. Men i mørke høst- og vinterkvelder kan det være nesten umulig å oppdage gående langs veien, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk.

Smarttelefoner stiller seg selv, så det er ikke noe behov for å stille klokka på mobilen manuelt. Det kan imidlertid være greit å stille for eksempel klokka i bilen eller på kjøkkenet.

Grunnen til at vi stiller klokken er et EU-direktiv fra 2001, som sier at klokka skal stilles en time fram siste søndag i mars, og en time tilbake siste søndag i oktober.

Det er nå 65 land igjen i verden som justerer klokka etter årstider.

Glemmer du hvilken vei klokka skal stilles er en grei huskeregel å alltid stille den mot sommeren.

Vintertid avskaffet i Russland i fjor

Norge innførte faktisk sommertid så langt tilbake som i 1916, for å utnytte lyse sommerkvelder bedre, og spare energi på mindre belysning. Men det har blitt avskaffet og innført flere ganger.

Sist landet vårt hadde såkalt normaltid hele året var i 1979.

Det har vært mange diskusjoner om man i det hele tatt trenger å stille klokka to ganger i året. Flere mener at det å stille klokken frem og tilbake forstyrrer den menneskelige biorytmen.

Nettopp dette var også grunnen til at Russland bestemte seg for å droppe vintertid i fjor.

– Dette forstyrrer virkelig den menneskelige biorytmen. Det er bare irriterende. Enten forsover folk seg, eller så våkner de tidlig og vet ikke hva de skal gjøre med den ekstra timen, forklarte daværende president Dmitrij Medvedev til nyhetsbyrået AFP den gang.

Heller ikke på Island eller i store deler av Sørøst-Asia og Afrika er praktiseres det klokkejusteringer. I tropene har heller ikke dette så mye for seg, siden daglengden er tilnærmet lik hele året.

Les også:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Årstidene og sommertid.

En enkel huskeregel er at man skal stille klokka mot sommeren.

Foto: Illustrasjon: Arne Kristian Gansmo, foto: Eirik Solhem / NRK

Ikke noe å si for tog eller alkoholservering

Den ekstra timen på natten får ifølge NSB ingen innvirkning for nattogene.

– Nattogene står parkert i en time. Dette er vanlig prosedyre hos oss, og det vil ikke ha noe å si for de reisende, sier Åge-Christoffer Lundeby, kommunikasjonssjef i NSB.

De som håpet på en time ekstra skjenketid denne helgen ble skuffet.

– Skjenkesteder som kan skjenke alkohol til klokken 03.00, må stenge serveringen da uansett. Det er først klokken 03.00 at klokken stilles tilbake, og skjenketiden utvides derfor ikke med en ekstra time, sier kommunikasjonsrådgiver i Oslo kommune, Siv L. Seljevold.

Også utestedene i de andre av landets største kommuner - Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Tromsø, og Fredrikstad måtte stenge kranene til vanlig tid.

De fleste stedene stenger uansett alkoholserveringen klokken 02.00.

– Når klokken blir 02.00 første gangen slutter skjenketiden og stedene må lukkes fra klokken 02.30, sier Jarle Leknes-Kilmork i administrasjonsavdelingen i Fredrikstad kommune.