Hopp til innhold

Derfor regner det mer i helgene

Synes du det regner oftere i helgene enn på ukedagene? Det kan være en god grunn til det.

Regn

Partikler i luften kan påvirker regnet. Meteorolog Camilla Weum Stjern har skrevet en doktoravhandling om temaet.

Foto: Unspecified / SCANPIX

Det er fint vær hele uken mens vi sitter på jobb. Men når helga kommer og vi endelig slipper ut, kommer regnet. Typisk? I hvert fall om man skal tro meteorolog Camilla Weum Stjern.

Hun har skrevet en doktorgradsavhandling om hvordan partikler i lufta påvirker nedbør.

– Det er veldig spennende. Vi prøver å gjennomskue hvordan skyene oppfører seg. Partiklene kan påvirke nedbøren på mange forskjellige måter.

  • Les også:

Større dråper

Camilla Weum Stjern

Camilla Weum Stjern leverte sin doktorgradsavhandling denne våren.

Foto: Privat

Ved å studere data fra Europa har hun funnet at forurensning i lufta kan hindre skyene i å klare å lage regn.

Det var Moss Avis som omtalte funnene til Stjern først. Det er mange forskjellige effekter som virker samtidig, men det blir mindre regn når det er mer forurensning. Grunnen er at forurensning fører til at det blir flere partikler i lufta.

Fuktighet eller vanndamp i en sky legger seg på partikler. Hvis du har mange partikler i en sky, vil fuktigheten i skyen fordele seg over mange partikler, i stedet for over få partikler. Det gjør at du får mindre skydråper, forklarer Stjern.

– I en forurenset sky er skydråpene mindre, mens i en ren sky er de større. For at det skal begynne å regne må skydråpene vokse seg store og tunge nok til å begynne å falle nedover og bli regn. Det er veldig vanskelig hvis skydråpene er veldig små.

Griller i regnvær

Ifølge Stjern er det større sannsynlighet for regn, men ikke alle lar seg stoppe av litt regn.

Foto: Svein Aage Nilsen / Scanpix

Renere luft i helgene

Dermed er det større sjanse for regn i helgene.

– I helga er det lettere for da er lufta renere. Da er skydråpene typisk større fordi det er færre partikler i en sky. Vi slipper ut mer forurensning i ukedagene når vi kjører mer. Det er mer trafikk, men også mer industri, sier Stjern.

Gaute Eiterjord, Natur og Ungdom

Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom mener studien viser at vi bør kjøre mindre bil.

Foto: Erik Waage / NRK

Dette gjelder lagskyer, som har lett nedbør eller yr. Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom mener studier som dette viser at vi må bort fra en bilbasert livsstil.

– Det sier jo noe om hvor store utslipp mennesker faktisk står for med dagens fossile energiforsyning og fossile biler, at vi kan påvirke miljøet rundt oss så mye at det til og med kan slå tilbake på søndagsgrillinga.

– Studier som dette viser at vi alle til slutt taper på forurensing, og norske politikere må få opp øynene for at på lang sikt er miljøvennlig infrastruktur som sykkelveier og bussfelt det eneste som kan gjøre de norske byene til de grønne oasene vi vil de skal være, sier Eiterjord.