Hopp til innhold

Derfor feirer vi olsok

Med pilegrimsvandring, tidebønn og gregoriansk sang minnes man den gamle kongens dødsdag.

Pilegrimsvandring

Fra dagens pilegrimsvandring i Sarpsborg. Biksop Atle Sommerfelt i midten leder an.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

Olsok markeres 29. juli hvert år, men ikke alle har tenkt over hvorfor dagen er markert i kalenderen.

– Olsok er en dag som vi markerer og feirer til minne om Olav Haraldsson eller Olav den helliges dødsdag, forteller prost i Sarpsborg, Kari Mangrud Alsvåg.

Olav den hellige døde under slaget på Stiklestad i 1030. Mens han levde var han sentral i kristningen av Norge, og året etter han døde ble han erklært som helgen av biskop Grimkjell 3.

– Det kan høres noe underlig ut at vi feirer en dødsdag, men for helgener er det sånn at dødsdagen er inngangen til det nye og bedre livet, sier Alsvåg.

Graver frem arven etter Olav

29. juli er markert som Olsok i kale

29. juli er olsok og navnedagen til Olav.

Foto: Hilde Erlingsen / NRK

Dagen har størst betydning i byene Sarpsborg og Trondheim, der kongen har betydd mye.

Sarpsborg ble grunnlagt av Olav i 1016, der han også bygde en kongsgård.

Ved St. Nikolas-ruinen fra middelalderen på Borgarsyssel skal prosten markere dagen.

– Vi er i ferd med å utvikle en større feiring igjen. Vi går mot et tusenårsjubileum i 2016, og det skal i hovedsak skje på olsok. Vi jobber veldig med å grave frem arven og gjør den kjent for byens befolkning, sier Alsvåg.

Skeptisk til helgener

I middelalderen var olsok, eller olavsvaka som det også kalles, den viktigste kirkefesten i Norge. Under reformasjonen ble helgener mindre viktig i Norge, men olsok ble bevart som en festdag.

– I luthersk sammenheng har vi vært litt skeptiske til å feire helgener, for vi holder oss ikke med helgener. Men vi mener likevel at Olav den hellige er en veldig viktig person for kirken, sier Alsvåg.

– Norges største helgen

Lars Erik Antonsen, sjef for Olavsdagene

Lars Erik Antonsen, sjef for Olavsdagene, skal være med på markeringen.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

Allerede klokken ni startet markeringen i Skjeberg kirke med tidebønn og et kor av nonner og munker som synger gregoriansk sang.

Etterpå skal folk gå den nye pilegrimsleden fra Skjeberg til St. Nikolas-ruinen der det igjen blir tidebønn, forteller Lars Erik Antonsen, sjef for Olavsdagene.

– Det å stå i slike omgivelser og få oppleve noe så høytidelig og vakkert, hvis man tar tid til å stoppe opp litt og være med på det, er en fantastisk opplevelse, sier han.

Selv om dagen markeres mest i Sarpsborg og Trondheim, har dagen blitt viktigere også andre steder, sier prost Kari Mangrud Alsvåg.

– Olav er en av Norges største kjendiser i hele verden, for han er helgen for hele den kristne kirke, så han er en vesentlig person. Olsok-arven er også tydeligere fremme i hele den norske kirke, så det er flere steder i Norge man markerer og feirer olsok enn det var for bare noen år siden, sier hun.

Olsok-feiring i Sarpsborg

Olsok markeres 29. juli. Her fra feiringen i Sarpsborg i 2013. I rutete skjorte er ordfører Sindre Martinsen og bakerst går biskop i Borg, Atle Sommerfelt.

Foto: Tomas Andersen