Hopp til innhold

Denne «monstervepsen» er på vei tilbake

Geithamsen var borte fra norsk fauna i nesten 100 år, men nå tyder mye på at den har reetablert seg på Østlandet.

Geithams og vanlig veps

ENORM: Kai Lier fanget et større eksemplar av en vanlig veps og plasserte den ved siden av geithamsen for å tydeliggjøre hvor stor kjempevepsen faktisk er.

Foto: Kai Lier

– Jeg var ute på verandaen min da jeg hørte en dyp brumming fra et insekt. Jeg oppdaget at det var en vanvittig stor veps, og det første som slo meg var at det var en dronning.

Det forteller Kai Lier fra Marker i indre Østfold om sitt møte med kjempevepsen for to uker siden. Han var rask til å fange eksemplaret i en plastboks, og puttet den i fryseren for ikke å ødelegge den.

Forsvant i 1911

Geithams målt med linjal

Linjalen viser at geithamsen måler drøyt tre centimeter.

Foto: Kai Lier

Det var Smaalenenes Avis som først omtalte Liers møte med geithamsen.

– To-tre dager senere hadde jeg et bursdagsselskap, så hele verandaen var full av folk. Da kom det søren meg en til som jeg også klarte å fange, sier han lattermildt.

Nå har han plassert «monstervepsene», som måler drøyt tre centimeter, på hver sin trekloss for å ta vare på dem.

Insektforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) forteller at geithamsen er Norges største stikevepsart. Videre kan han opplyse at den tilsynelatende forsvant fra norsk fauna i 1911 og forble borte frem til den ble observert i Østfold i 2007.

– Den ser jo ganske fryktinngytende ut, og spesielt dronningene er jo kjempestore. Den er også veldig spesiell med tanke på utbredelse, da den ikke er funnet i Norge på rundt 100 år. Så det er veldig spesielt det funnet der, selv om det de siste årene ser ut til at den har etablert seg i Norge, sier han til NRK.

Geithams fanget i Marker

Geithamsen ble borte fra norsk fauna siden 1911, men de siste årene ser det ut til at den har etablert seg igjen på Østlandet.

Foto: Kai Lier

– Mindre aggressiv

For etter 2007 har det nemlig blitt gjort flere observasjoner av kjempevepsen både i Østfold, Akershus og sør i Hedmark. Den har hele tiden vært å finne i Sør-Sverige, og trolig er det klimaendringer som har ført den nordover og inn i Norge.

Frode Ødegaard

Insektforsker Frode Ødegaard forteller at geithamsen er ganske vanskelig å oppdage til tross for størrelsen.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Men selv om den er i ferd med å få fotfeste her i Norge igjen, er det langt fra vanlig å se den på nært hold.

– Den lever et ganske stillferdig og skjult liv på tross av kroppsstørrelsen. Den er først og fremst aktiv på kvelds- og nattetid og flyr ganske høyt, gjerne over trekronene, sier Ødegaard.

Geithamsen er heller ikke nødvendigvis farligere for mennesker enn en vanlig veps.

– Hvis du er så uheldig å bli stukket, kan det være mer farlig for folk med allergi siden den er i stand til å sprøyte inn mer gift på grunn av kroppsstørrelsen. Samtidig er den faktisk mindre aggressiv enn andre vepsearter som jordveps og tysk veps, så det skal ganske mye til for å bli stukket av en geithams, sier insektforskeren.