Hopp til innhold

Bygger Nordens første Segway offroadbane

Fra juli kan Klatreparken i Halden tilby crossløype for ståhjulinger.

Segway i klatreparken

NORDENS FØRSTE SEGWAY OFFROADBANE. Tor-Andre`Bjerkeli (i midten) til skogs på Segway med Henrik og Randi B. Aune.

Foto: Rainer Prang / NRK

Hest, gris, ku og høner ser man ikke mer til på gården Ekås i Halden kommune.

Det dyrkes riktignok 70 mål korn, men hovedfokus er nå Klatreparken, som åpnet den 12. april i år.

Nå skal utendørsaktivitetene utvides, og fra sommeren av skal Nordens første offisielle Segway offroadbane være klar.

Les også:

Segway løype i skogen

- SE PÅ GUTTENE, DA!. Randi B. Aune ler, mens de ivrige 'guttene' Henrik og Tor-Andre` fyker til skogs i en testbane på ståhjulingene. Offroadbanen, som åpnes i juli, får langt større vanskelighetsgrad, enn bildet av terrenget her viser.

Foto: Rainer Prang / NR

- Satser grønt

Det er ekteparet Henrik og Randi B. Aune, som driver Klatring på grensen i Halden. De forteller om en "flying start" bokstavelig talt oppe blant trekronene, der klatrebanene i ulike farger og ulik vanskelighetsgrad er plassert.

- Det har vært rundt 1.500 mennesker innom her siden oppstart for litt over en måned siden. Barnefamilier kommer i helgene, og det samme gjør bursdagsselskapene, mens ellers i uka er det bedrifter og foreninger, som tar turen hit til oss, sier Randi B. Aune, som har vokst opp på gården Ekås.

Det var etter at Segway-forhandler Tor-Andre`Bjerkeli hadde klatret i trærne under en bursdagsfeiring på Ekås, at ideen om å bygge en trialløype for Segway kom i stand.

- Vi satser grønt og på utendørsaktivitet her hos oss. Segway - som går på elektrisitet, passet fint inn her og det er ikke noe støy av ståhjulingene. Derfor bygges nå denne trialbanen, og vi ser på dette som en fin tilleggsaktivitet til klatringen, sier Henrik Aune til NRK.

Les også:

Randi B. Aune, Klatring på grensen
Foto: Rainer Prang / NRK

Statens Jernbanetilsyn

STRENG KONTROLL. Sertifisering og kontroll står i fokus for aktiviteten i Klatreparken, forteller Randi B. Aune.

Foto: Rainer Prang / NRK

Strenge krav alle veier

For klatreaktivitetene er det strenge autorisasjonskrav. Det er intet mindre enn Statens Jernbanetilsyn som godkjenner wirer, skruer og stillasjer i klatreløypa.

- Når det gjelder Segway-banen søkes det om dispensasjon for bruk av ståhjulingen på privat grunn, slik det er gjort andre steder i landet. Vi har 16 års grense for bruken av Segway her, og det er også her strenge krav til sikkerhet og forsikringer, sier Henrik Aune.

Fra Segways side skal den første offisielle banen også godkjennes av selskapets egne.

- Det finnes ingen slike baner i Norge og Norden fra før av, men andre typer baner er populære i Sverige og Danmark med titusener av besøkende årlig.

Her får Halden enda et lokkemiddel i turistsammenheng, sier Tor-Andre`Bjerkeli i Gilstedt Sykkel og Motor, som er Norges største forhandler av Segway.

Om kort tid forventer han også å se ståhjulinger på gatene i Norge.

- Hørinsgfristen gikk ut nå den 8. mai. I og med at dette var noe vår nåværende statsminister snakket om rett etter valget i fjor at hun ville få på plass raskt, ser jeg ikke bort i fra at vi allerede fra juni i år kjører ståhjulinger lovlig på gatene, sier han.

Segway

- Världens häftigaste

Johnny Renfors fra Segway Nordic har god tro på Klatreparken i Halden.

- Klatring på grensen skal igang med flere anlegg, og vi ønsker å være med videre, sier han.

Renfors har vært med på å bygge verdens største innendørsanlegg for banekjøring, det såkalte Segworld i Århus i Danmark.

Han står også bak andre utendørs og innendørs anlegg for ståhjulinger i Norden.

- Offroadbanen Klatring på grensen nå bygger kommer til å bli "världens häftigaste", sier Johnny Renfors i en epost til NRK.

Klatring på grensen, Halden
Foto: Rainer Prang / NRK
Klatrepark Halden

1.500 BESØKENDE PÅ EN MÅNED. En ny type naturopplevelse på gården Ekås i Halden, der høner og kuer har veket plassen for alternativ næring i jordbruket.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Ut i skogen opp i trærne

I Øysten Sundes sang "Jaktprat" heter det blant annet "...ut i skogen, gutten min. Opp i trærne, av med klærne, sprik med tærne..."

Og det er opp i trærne på tilpassede baner blant furu og bjørk, familien Aune ser for seg både at Segway, barnevogner og sykler skal ferdes i framtiden.

- Det har tatt helt av i Frankrike. Der er det 600 slike parker og ferdselen foregår høyt til værs i trekronene, sier Henrik Aune.

I Norge er det så langt 18 klatreparker.

I familien Aune, som har arbeidet med sitt alternative gårdsbrukprosjekt i forhold til myndighetene i flere år, er fasiten

- Det er bedre å bygge plattformer i trærne enn å hugge dem.