Borregaard stenger anlegg

Et renseanlegg ved Borregaard var den sannsynlige smittekilden for legionellautbruddet i Sarpsborg og Fredrikstad i sommer, mener Folkehelseinstituttet.

Industri
Foto: Rainer Prang / NRK

Det offentliggjorde Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse i dag.

Selv om rapporten konkluderer med at Borregaard er den mest sannsynlige smittekilden, slås det også fast at det ikke er påvist sikker felles smittekilde mellom alle pasientene. All skyld dermed ikke kan plasseres på Borregaard.

VIDEO: Se hele pressekonferansen her

- Det er ikke holdepunkter for at Borregaard har opptrådd uforsvarlig, konstaterte Folkehelseinstituttet på dagens pressekonferanse.

Gjør tiltak

Borregaard fabrikker ble tidlig pekt ut som den mest sannsynlige smittekilden. Årsaken var at Folkehelseinstituttet fant identiske baktereier hos de smittede i Borregaards anlegg.

Rett etter klokken 12 tirsdag sendte Borregaard ut en pressemelding, hvor de opplyser at fabrikken iverksetter nye tiltak for bekjempelse av legionella.

- Borregaards eneste mål i denne saken er å finne de riktige løsningene knyttet til legionellaproblematikken. Vi støtter anbefalingene i rapporten, som også underbygges av Borregaards egne undersøkelser. Flere av disse tiltakene er foreslått av Borregaard og er allerede under gjennomføring, skriver administrerende direktør Per Sørlie.

I første omgang har Borregaard søkt Statens Forurensingstilsyn (SFT) om tillatelse til å stenge ett trinn av renseanlegget.

Sjekker liknende anlegg

Det samme tårnet som legionella-bakteriene ble påvist i tidligere i sommer, var i det samme tårnet som som spredte smitten i 2005. Da døde 10 mennesker av legionella.

Direktør i Folkehelseinstituttet, Ingeborg Aaberge, understreker at det er nødvendig med videre forskning på legionella-smitten, og forteller at SFT nå skal være med på å undersøke liknende anlegg.

- Det er kommet frem at det er gode vekstvilkår i anleggene hos Borregaard. Ut fra et føre var-prinsipp, vil vi nå gå igjennom liknende anlegg andre steder. Vi vet at det er flere innen treforedlingsindustrien, Aaberge til NRK.

Lever farlig?

Folkehelseinstituttet peker ikke på andre konkrete smittekilder enn Borregaards renseanlegg, selv om det konkluderes med at andre smittekilder ikke kan utelukkes.

Etter to alvorlige legionellautbrudd i det samme området med såpass få års mellomrom, kan spørsmålet stilles om folk i Sarpsborg- og Fredrikstadområdet lever trygt så lenge mange spørsmål rundt smittekilde og spredning av legionella står ubesvart.

- Jeg mener folk her lever trygt. Vi har gjennomført en rekke tiltak etter 2005, og vil gjennomføre nye tiltak rettet mot biodammen nå, sier helsesjef Øivind Werner Johansen i Sarpsborg til NTB.

Noen garanti for at det ikke kommer flere utbrudd kan han likevel ikke gi.

NRK ANBEFALER

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kjos tror på nedleggelse av Rygge

    Bjørn Kjos forteller til nyhetsbyrået Reuters at han tror Moss Lufthavn Rygge kommer til å bli lagt ned, om flypassasjeravgiften blir innført. I intervjuet viser han full forståelse for at Ryanair velge rå trekke seg ut når en slik avgift, ifølge ham, utgjør ca. 30 prosent av snittinntektene til selskapet. Han avkrefter også at det er aktuelt for Norwegian å komme på banen og igjen fly fra Rygge.

  • Dømt etter dødsulykke

    En 19 år gammel mann er dømt til betinget fengsel i 30 dager, og må betale en bot på 8000 kroner etter en ulykke på Skårasletta i Fredrikstad i januar i fjor. Mannen kjørte en traktor med brøyteskjær som frontkolliderte med en personbil og en mann i bilen omkom. Han er også dømt til å betale til sammen 200 000 kroner i oppreising til de etterlatte etter mannen.