Borettslag mangler rømningsveier

To av tre borettslag i Norge mangler plan for hvordan beboerne skal evakueres om det begynner å brenne.

Kvinne omkom i brann

I januar i år døde en 95 år gammel kvinne i en brann i en terrasseleilighet på Kringsjå i Fredrikstad.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

I januar i år døde en 95 år gammel kvinne i en brann i en terrasseleilighet på Kringsjå i Fredrikstad.

De andre beboerne måtte holde seg inne i leilighetene sine mens brannvesenet fikk kontroll på flammene og røyken.

Årsaken var oppgangene ikke hadde gode rømningsveier.

Branningeniør Per Svanæs i Fredrikstad brannvesen innrømmer at de hadde fått et problem hvis brannen hadde spredd seg og beboerene måtte evakueres.

– Da måtte vi tatt i bruk stiger og hjulpet beboerne ut gjennom vinduene. Det er jo ikke den beste løsningen. Men i dette tilfellet var det sikrere å bli i leilighetene enn å gå ut i den røykfulle korridoren. Røyken fra en boligbrann er veldig giftig, sier Svanæs til NRK.no.

LES: Tror avis tok fyr

Ikke god nok brannsikkerhet

Hvert år krever branner rundt 60 menneskeliv i Norge.

En undersøkelse gjort av Norske boligbyggelag (NBBL) viser problemet med mangelfulle rømningsveier er utbredt.

Brannsikkerheten i mange eldre borettslag oppfyller ikke dagens krav til rømningsveier og brannskiller.

To av tre borettslag i Norge mangler også en plan for hvordan beboerne skal evakueres om det begynner å brenne, ifølge NBBL.

Det bekymrer Astrid Kordahl Mikkelsen i Fredrikstad og Omegn Boligbyggelag (FOBBL).

– Vi må ha et større fokus på brannsikkerhet. Målet er rett og slett å spare liv, sier Mikkelsen til NRK.no.

Eldre bygninger må sjekkes

Det er hvert enekelt borettslag som har ansvar for brannsikkerheten og boligbyggelagene ber nå styrene i borettslagene om å ta ansvaret sitt på alvor.

Etter råd fra brannvesenet og Norsk brannvernforening ber Norske boligbyggelags Landsforening om at alle bygninger over 25 år gjennomgås grundig.

– I 2008 og 2009 var det en del tragiske branner i boligbyggelag i Norge. Flere liv gikk tapt og det er veldig, veldig trist. I Fredrikstad tilbyr vi nå en brannteknisk vurdering av boligmassene, sier Kordahl Mikkelsen i FOBBL.

For mange borettslag blir det dyrt å oppgradere blokkene til dagens krav, men enkelte ting må bare være på plass, sier branningeniør Per Svanæs.

– Når det gjelder gamle bygg er det spesielt rømningssikkerheten som er viktig, sier han.

Og fra i år, kommer også brannvesenet bli å se hos enkelte borettslag. En ny forskrift gir brannvesenet for første gang rett til å føre tilsyn med borettslagene.

NRK ANBEFALER

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • To smuglerbiler stanset

  Tollerne stanset to varebiler fullastet med alkohol fredag kveld. Ved halv åttetiden ble to polakker stanset ved den gamle svinesundsbrua med 1320 liter øl og 20.000 sigaretter i bilen. Ved titiden på kvelden ble en mann fra Litauen stanset på E6 i Sarpsborg. I varebilen han kjørte fant tollerne 92 liter øl, 141 liter vin og 74 liter brennevin. Bilen var overlastet.

  Tollbeslag
  Foto: Tollvesenet
 • Vil bevare ingeniørboligen

  – Den såkalte ingeniørboligen ved Borgarsyssel museum bør bevares, fordi den har lokalt høy verneverdi for Sarpsborg. Det mener fylkeskonservatoren i Østfold. Østfoldmuseene ønsker å rive huset i Borregaardsveien 5, fordi det er dyrt å sette det i stand. Museet vil prioritere arbeiderboligen, St. Olav voll. Arkitekt hos fylkeskonservatoren, Andreas Ebeltoft, mener begge må bevares for å vise Borregaard fabrikkers tidligere boligpolitikk.

  Vil rive hus på Borgarsyssel
  Foto: Anne Ognedal / NRK
 • Smugler dømt etter to dager

  En 20 år gammel mann fra Litauen er dømt til fengsel i 75 dager for smugling av 900 liter brennevin over Svinesund. Mannen ble stanset onsdag ettermiddag, og saken kom opp for Halden tingrett allerede fredag ettermiddag. I retten forklarte mannen at han hadde fått 200 euro for å kjøre varene over grensen, og at han skulle få 400 euro til når oppdraget var utført.

  Smuglet 900 liter brennevin
  Foto: Tollvesenet