Hopp til innhold

Bønder frykter at de må slakte flere dyr

Det er kritisk fôrmangel i store deler av landet, og flere storfebønder frykter at de må slakte dyrene sine.

Kyr på beite

Mangel på fôr bekymrer storfebønder.

Foto: Picasa / Colourbox

Mangelen på fôr skyldes ekstremvær i store deler av landet. Vestlandet og Nord-Norge har vært preget av frostskader, mens Østlandet har opplevd først flom, så tørke.

Kjøttmangelen øker

Merete Furuberg

Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Ann Merete Furuberg sier at bøndene har begynt med nedslakting.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

Fôr må nå fraktes fra områder i landet som ikke er påvirket av ekstremværet, ifølge P4. Mange storfebønder må regne med å kjøpe fôr fra Sverige. Det blir dyrt for bøndene, og de kan bli nødt til å gjøre kutt i besetningen.

– Bønder har allerede begynt nedslakting, og det vil etter hvert bli enda større mangel på kjøtt i Norge, sier leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Ann Merete Furuberg.

Leder i Østfold Bondelag Martha Mjølnerød forteller at føresteslåtten har vært mindre enn normal, og at bøndene har mindre fôr enn de trenger.

– Resultatet kan bli at bøndene må slakte ned og ha færre dyr over vinteren enn det de har plass til og skulle ønske, sier Mjølnerød.

Flere dårlige år

Martha Mjølnerød

Ifølge leder i Østfold Bondelag Martha Mjølnerød har de siste årene vært vanskelige.

Foto: Petur Nielsson

Det medfører at storfebøndenes inntekter vil gå ned, noe Mjølnerød tror vil merkes.

– Inntektspotensialet blir noe mindre. Det er økonomien til den enkelte som teller, og for noen vil jeg tro at det merkes godt.

– De to-tre siste årene har det vært vanskelige innhøstingsforhold. I fjor var det veldig vanskelig å berge godt grovfôr her i vårt område, og det gjør at man ikke har klart å bygge opp noe overskudd av kapital.

Mjølnerød er enig med Ann Merete Furuberg om at kjøttmangelen vil øke.

– Storfekjøtt har vi for lite av. Vi importerer ganske mye storfekjøtt fordi vi fordi vi produserer for lite i Norge og i Østfold. Nå må vi nok importere mer enn om vi hadde nok fôr til å produsere maksimalt med kjøtt.