Hopp til innhold

– Nå er det viktig å være klare i hodet

Petter Skauen i Kirkens Nødhjelp ber hjelpearbeidere som drar til Filippinene om å ikke ta unødvendig risiko.

Filippinene: Evakueres med Hercules-fly

Flere tusen mennesker har blitt evakuert med Hercules-fly ut av de tyfonrammede områdene på Filippinene. Fortsatt er situasjonen i området svært uoversiktlig.

Foto: Ted Aljibe / Afp

Skauen har jobbet som hjelpearbeider i flere år og har lang erfaring fra flere katastrofeområder over hele verden.

Han mener hjelpearbeidere som nå reiser til Filippinene må tenke på sine egen sikkerhet.

– Nå er det mange desperate mennesker som ser at det kommer mennesker med vann og mat, og det kan være en kjempeutfordring. Nå er det veldig viktig å ha klare tanker i hodet og ikke ta risiko, sier han.

– Tar større risiko enn vanlig

Fredsmekler og Latin-Amerika-ekspert Petter Skauen

Petter Skauen har vært i flere katastrofeområder over hele verden. Her på grensen mellom Haiti og Den dominikanske republikk i 2010.

Den erfarne hjelpearbeideren er klar på at ingen er tjent med hjelpearbeidere som blir overilet. Han ber derfor folk om å tenke seg om to ganger før de reiser til katastrofeområdene.

– Man lever alltid i disse skjæringspunktene, og tar gjerne litt større risiko enn du vanligvis ville gjort, fordi mennesker rundt deg er i en forferdelig livssituasjon.

– Vi vet også at det er et nytt uvær på vei. Selv om det har dabbet av noe, og ikke får den enorme effekten som den første tyfonen, så er det likevel ille nok til å være engstelig for å teltet holder og om det mulig å få satt opp vannrensingsanlegget og å komme i gang med hjelpearbeidet, mener han.

Givergleden i Norge er stor. Bare det siste døgnet har Røde Kors fått inn fire millioner kroner til tyfonofrene på Filippinene. Også de andre store organisasjonene melder om overveldende giverglede.

Les også:

– Viktig med sindige folk

Flere hjelpearbeidere har allerede reist til Filippinene, og flere er på vei. Når det kommer til den kriserammede øygruppen er det flere utfordringer som venter.

– De som reiser ut nå må finne teltplass, og de må finne transport til områdene. Veiene er borte og å legge ut på sjøen i dette øyriket er ikke alltid like enkelt, for det kan komme nye uvær og det kan være vanskelige havneforhold.

– Det er mange praktiske ting man må tenke på, og da er det viktig med folk som er sindige og som er tålmodige.

Hvor nært kan hjelpearbeiderne komme disse første dagene?

– Nå har hæren vært der med tanks for å roe gemyttene flere steder, så det er militær transport der det er mulig å komme frem. Men det er hele byer og bygdesamfunn som har blitt borte langs kysten. Det er viktig å finne et egnet sted og samarbeidspartnere som er kjent i området.

Hør hele intervjuet med Petter Skauen her:

Les også:

– Det første måltidet er bare en drøm

Petter Skauen var blant annet på Haiti etter jordskjelvet der i 2010, og i Guatemala i 1976. Han mener slike naturkatastrofer er en enorm psykisk påkjenning for dem som opplever det. Både på nært og langt hold.

– På Haiti ble folk syke fordi de mistet 3–4 barn, de mistet foreldre og de mistet søsken. Nå er det den samme situasjonen på Filippinene. Det er viktig å møte de overlevende med psykisk hjelp.

Han nevner fem punkter som er viktig å få på plass så raskt som mulig; mental helse, vann, mat, sanitær og tepper.

– Det sitter folk der nede og tørster. De sitter og venter på den første rene vanndråpen etter mange dager. Det første måltidet er kanskje noe de bare drømmer om. Det er viktig at vi ser enkeltmenneskene. Derfor er det viktig at vi i Norge bryr oss. Når vi gir penger og gjør en innsats har vi vist at vi bryr oss, og det er det verden og spesielt Filippinene trenger akkurat nå.

Tacloban, Filippinene: Desperat kvinne

Fortvilelsen er stor i Tacloban og andre rammede områder på Filippinene.

Foto: Bullit Marquez / Ap

Hvordan kan vi i Norge klare å gi håp til filippinerne?

– Det er mange gode mennesker som nå reiser og møter en lidende befolkning. På Haiti ble vi enige om at vi ikke kunne hjelpe alle. Vi måtte se enkeltmennesket og bruke tid på dem som satt rett foran oss. Hvis man kan dempe traumene ganske tidlig, så vil noen få det bedre. Vi kan ikke hjelpe alle, men vi kan være til stede som nasjon og enkeltmennesker, sier han og ber folk om å tenke langsiktig i hjelpearbeidet.

– Når media blir borte ser vi mange steder at verdenssamfunnet kobles av og at menneskene lever sine egne liv. Derfor er det så viktig at vi lar det være i oss noen dager, og følger med. Det er viktig at de ikke blir glemt, at noen er der og kommer med vann. Det er svært viktig.