Hopp til innhold

– Gutta må ta ansvar og være mannfolk

Nesten halvparten av landets voldtekter skjer i forbindelse med fest og alkohol. Det er noe arrangørene av Gatebilfestivalen tar på største alvor.

Nesten halvparten av landets voldtekter skjer i forbindelse med fest og alkohol. Nå ønsker politiet fokus på forebyggende arbeid rundt landets festivaler gjennom holdningskampanjen "Kjernekar".

I morgen starter årets Gatebilfestival på Rudskogen i Rakkestad. Arrangørene av motorfesten venter opp mot 50 000 besøkende i løpet av helgen.

Mange mennesker kombinert med strålende vær og stort inntak av alkohol har tidligere år ført til flere uønskede hendelser – blant annet vold og flere overgrep.

Både i 2008 og i 2010 ble det anmeldt tre voldtekter. I 2011 ble det anmeldt to voldtekter, mens det kom inn én anmeldelse i både 2012 og 2013.

Det er noe arrangørene tar på alvor.

– Dette er en fest og det skal være moro. Derfor er det trist at slike ting skjer. Vi har veldig stort fokus på dette, og har et kjempegodt samarbeid med politiet, forteller daglig leder i Gatebil AS Hans Jørgen Andersson.

Kampanje rettet mot menn

Politiførstebetjent Niels Lund

Politiførstebetjent Niels Lund ved Rakkestad lensmannskontor.

Foto: Petter Larsson/NRK

Tidligere år har politiet opprettet et eget politihus på festivalområdet for å forhindre bråk. I år har de også med seg den landsomfattende kampanjen «Kjernekar», som ble lansert av Kripos i fjor.

– Statistikken viser at rundt 40 prosent av voldtektsanmeldelsene er festrelatert. Kjernekar er rettet mot unge menn, fordi det statistisk er den gruppen som utfører denne typen overgrep, sier politiførstebetjent Niels Lund ved Rakkestad lensmannskontor.

– Vi ønsker at en eller flere i kompisgjengen står opp og tar ansvar når ting er i ferd med å gå galt, legger han til.

Initiativet fra politiet får bred støtte hos både arrangøren og festdeltakerne.

– Det er en kjempegreie som politiet har startet, og det er veldig positivt, sier Andersson.

– Helt kanon

Kim Tandrevoll og Anders Mæland er enige om at det er enklere å ta seg i skinnet hvis det er en kamerat som sier ifra.

– Hvis det er en fremmed som sier ifra, så kan det fort bli litt drittslenging og bråk hvis man er fulle. Men hvis det kommer fra en god kamerat, så tar du det til deg og skjerper deg, sier caps.

Tandrevold tror også du får igjen for å være en god kamerat ved en senere anledning.

– Jeg har ikke hørt om kampanjen før i dag, men det er jo helt kanon at de holder på med denne kampanjen. Hvis du tar vare på kameraten din, så tar han vare på deg når du sliter.

Ikke tøft

Kim Tandrevoll og Anders Mæland

Kim Tandrevoll og Anders Mæland inviterer folk til campen sin på Rudskogen: – Her passer vi på hverandre, slår de fast.

Foto: Petter Larsson/NRK

For kameratgjengen fra Rogaland er det flere ting som kommer til å stå i fokus den kommende helgen.

– Det er festival, sommer, sol, fint vær, øl, damer og bilkjøring. Det hjelper også hvis det blir litt sex, sier de.

Men de forteller at et nei betyr et nei, og at det er viktig å respektere grensene til de andre festivaldeltakerne. De er klare på hva de mener om overgrep.

– Det er ikke tøft, det er ikke bra i det hele tatt. Det ødelegger jo også festivalen, det er ikke slik det skal være, sier Mæland og legger til;

– Vi skal bare drikke øl og kose oss, så her er det bare å komme og slå seg ned. Her passer vi på hverandre.

Gå aldri alene

Også jentene som har tatt turen til motorsportanlegget i Østfold mener det er positivt at politiet ønsker seg flere «kjernekarer» på festival.

– Det er veldig bra, og jeg tror det kan minske sjansene for voldtekt. Jeg tror guttene hører mer på sine egne kompiser enn på andre, sier Lena Utnes.

Men hun sier at også jentene må ta ansvar for å passe på hverandre.

Hans Jørgen Andersson

Daglig leder Hans Jørgen Andersson i Gatebil AS.

Foto: Petter Larsson/NRK

– Jeg tror de fleste tenker at det ikke kommer til å skje med dem. Men plutselig skjer det, og da er det viktig at venner passer på hverandre og sørger for at alle føler seg trygge. Man må aldri gå alene. Pass alltid på at du er sammen med noen andre, sier hun.

Daglig leder i Gatebil AS Hans Jørgen Andersson forteller at de såkalte «Englevaktene» kommer til å være på plass for å passe på deltakerne også i år.

Han har likevel en oppfordring til særlig de mannlige deltakerne før Gatebilfesten braker løs for alvor i morgen.

– Jeg håper alle gutta setter seg ordentlig inn i kampanjen og oppfører seg. Gutta må oppføre seg, ta ansvar og være litt mer mannfolk. De må passe på, sier han.