Hopp til innhold

– Det var usmakelig å se barna kaste seg over julegavene

Da Cecilie Steensgaard og familien feiret jul i fjor etter å ha mistet alt i en brann, var gavehaugen så enorm at hun bestemte seg for å snu om på juletradisjonene.

Alternativ julaften

Lillian Bommen og Cecilie Steensgaard er lei av julemaset. I år skal de feire alternativ jul sammen i Filadelfia-menigheten i Mysen. Cecilie står til høyre i bildet.

Foto: Hilde Erlingsen / NRK

– Skal juletreet stå her kanskje?

– Ja det kan det, men hvis vi skal gå rundt det kommer det til å bli litt trangt.

Venninnene Lillian Bommen og Cecilie Steensgaard er i Filadelfia-menigheten i Mysen i Indre Østfold. I det store lyse lokalet med skriften «størst av alt er kjærligheten» på veggen, skal de feire julaften sammen med både kjente og fremmede.

Alternativ jul planlegges

Cecilie og Lilian planlegger sammen med pastor i Filadelfia-menigheten Daniel Hop-Hansen hvor juletreet skal stå.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

De har fått nok av stress og overflod av gaver og mat. I år skal andre verdier stå i sentrum.

Men juletre skal de ha. Treet håper de å få i gave, for etter at damene har satt hjulene i gang, har flere kastet seg på. Både lokalmiljø og næringsliv stiller opp.

– Folk er veldig positivt innstilt. Vi får penger, gaver og blomster, og engasjementet er veldig stort. Vi er positivt overrasket over at vi møter velvilje overalt, sier Lillian.

Nesten alt forsvant i flammene

Veien fram til å arrangere en alternativ julaften startet under dramatiske omstendigheter den 10. august i fjor.

Lillian Bommen var i gang med å vaske huset, da hun tok en pause for å få litt frisk luft. Derfra så hun flammene som sto opp av taket på huset til venninnen Cecilie. Hun ringte til Cecilie som var hjemme i løpet av få minutter.

– Det var den verste dagen i mitt liv. Da jeg så røyken tenkte jeg at der går alt. Alt var ødelagt, forteller Cecilie.

Brannmannskapet jobbet så godt de kunne, og klarte å redde flere album og noen bilder barna hennes har malt. Ingen kom til skade i brannen, men huset ble totalskadd og familien mistet nesten alt de eide.

Brann mysen

Huset til familien Steensgaard ble totalskadd i en brann i august i fjor.

Foto: Glenn Thomas Nilsen/ MysenPosten.no

Fikk ekstra mange gaver

Selv om familien fikk kjøpt det meste av det de mistet for forsikringspengene, var det ekstra mange gaver under treet til familien Steensgaard da julaften kom noen måneder senere.

– I julen i fjor var det mange som hadde dårlig samvittighet for at barna mine hadde mistet alt. De ville kompensere for det, så barna fikk ekstra mange gaver av alle i familien, forteller tobarnsmoren.

Jeg vil ikke at de skal tro at det eneste som gjelder i jula er gavene. Derfor tok jeg en beslutning om at sånn skal vil ikke ha det i år.

Cecilie Steensgaard

Cecilie forteller at det ble så mange gaver at barna nesten ikke registrerte hva de fikk. Det handlet hele tiden om å pakke opp den neste gaven.

– Jeg satt og så på at barna mine hadde en haug med pakker. Når de åpnet en gave, kastet de den bare fra seg og skulle ha neste. Da tenkte jeg at det her går ikke. Det er ikke sånn det skal være. Vi må gjøre noe drastisk.

For Cecilie ble den første julaften etter brannen en vekker. Hjemmet hennes var revet og høytiden ble feiret hjemme hos foreldrene sine. Etter alt familien hadde vært gjennom syntes hun det var ille å se hva jula hadde blitt til.

– Det var egentlig ganske uspiselig å se hvor mange pakker de fikk, når man tenker på at det er mange som ikke har noen ting, som knapt nok får en liten gave under treet og kanskje ikke har mat engang. Det var fælt å se, sier barnemoren.

Cecilie bestemte seg for at hun ikke ville la barna vokse opp og tro at det eneste som teller i jula er gavene. Derfor tok hun en beslutning om at neste jul skulle bli annerledes.

Se Cecilie og venninnen Lillian Bommen fortelle om den dramatiske dagen som endret synet deres på hva som er viktig i livet:

Cecilie Steensgaard

Hjemmet til Cecilie Steensgaard ble totalskadd i en brann, og familien mistet alt de hadde.

– Nå blir jula annerledes

– Kanskje juletreet skal stå her inntil veggen. Da kan vi dra det frem, så vi kan gå rundt det.

Pastor i Filadelfia-menigheten Daniel Hop-Hansen har kastet seg inn i diskusjonen om hvor juletreet skal stå. For selv om det er lenge til julaften er planlegging av detaljene i gang.

På selve kvelden blir det tradisjonell julemat og gang rundt juletreet. Det blir også gaver til barna, men kun én til hver.

– Det blir en annerledes jul der barna kommer til å lære mer om andre verdier enn bare pakker. Det viktige er omsorg, omtanke og medmenneskelighet. Man må tenke på andre som kanskje har det vanskelig i julen, sier Cecilie.

Beslutningen som Cecilie tok på julaften i fjor, ble konkret tidligere i høst da hun møtte venninnen Lillian til lunsj. Cecilie fortalte om hvordan jula hadde vært, og at det hadde vært hyggelig med en litt annerledes julefeiring i år, uten det vanlige maset om pakker. Lillan tente med en gang på ideen, og de tok kontakt med Filadelfia-menigheten for å låne lokalet. Men det skal ikke være et religiøst arrangement.

Pastor Daniel Hop-Hansen

Pastor Daniel Hop-Hansen låner ut lokalene gratis. Han mener det viktigste med julen er samhold og tradisjoner.

Pastor i menigheten, Daniel Hop-Hansen er enig i at julas viktige verdier ofte drukner i overfloden.

– Dette er en annerledes måte å feire jul på som mange lengter etter. Her kan man erfare at det dreier seg om høyere verdier. Det er for folk som kanskje ikke vil sitte bare med sin familie, men være sammen med flere, så det blir noe større. Det handler om medmenneskelighet, om å bry seg om hverandre.

– Jula skal egentlig være noe fint og godt, men for mange blir det kanskje noe annet, sier pastoren.

Kommer til å handle for 50 milliarder

For mange tar nettopp gaver og mat en stor plass i jula, viser tall fra bransjeorganisasjonen Virke. De regner med at vi nordmenn kommer til å handle for over 50 milliarder kroner i desember.

Vi kommer til å kjøpe dagligvarer for 20 prosent mer denne måneden, mens vi handler nesten dobbelt så mye øl og vin som i resten av året.

Avdelingsdirektør Bror Stende i Virke

Bror Stende, avdelingsdirektør for mote og fritid i Virke.

Foto: Virke

– For første gang regner vi med at handelen i desember kommer til å runde 50 milliarder kroner. Det er en liten vekst fra i fjor, og en ny rekord, sier Bror Stende, avdelingsdirektør for mote og fritid i Virke.

Han forteller at mye av økningen skyldes befolkningsveksten.

– I tillegg har vi hatt en formidabel inntektsutvikling i Norge de siste 10–20 årene som har gjort at vi har fått bedre råd.

Stende forteller at desember har vært en viktig måned for handelen i mange år.

– Men nå ser vi faktisk at folk har så god råd at desember ikke er så viktig som den var 20 år tilbake. Nå handler vi litt hele året, sier Stende.

Hva gjør deg lykkelig i jula? Diskuter i kommentarfeltet under!

Stor interesse for en annerledes jul

Cecilie og Lillian prøver ut pianoet i Filadelfia-menigheten sammen med pastoren Daniel Hop-Hansen. Ingen av dem kan spille, men de er nødt til å ha underholdning på julaften. De snakker om at de kanskje må skaffe en cd-spiller.

Julefeiring i Mysen

Lillian tester ut pianoet. De håper det kommer noen som kan spille på det på julaften.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

– Kan ikke du ta et lynkurs på piano da, Daniel? spøker Lillian.

– Men det kommer sikkert noen som kan spille noen julesanger på pianoet, sier Cecilie.

Damene ønsker at så mange som mulig skal komme på julaften. Festen er for mennesker som sitter alene og for familier som sliter økonomisk, men også for andre som ønsker et alternativ til den overfloden jula ofte blir.

– Vi ønsker å få folk hit for å feire jul sammen med andre, så vi kan vise at det er fellesskapet som er viktig, sier Lillian.

Alle er invitert til julefesten uansett religion eller hvilken grunn de har til å komme. Ingen kommer til å bli stoppet i døra.

Både Lillian og Cecilie er alenemødre, og forteller at barna deres gleder seg over at jula blir annerledes i år.

– Barna synes det er veldig ålreit og gleder seg veldig. Jeg har en sønn på 16 år som har tilbudt seg å være julenisse, sier Lillian.

I år blir det i alle fall mindre pakker. I stedet blir masse mennesker som har behov for kontakt med andre, som ikke er like heldige som oss.

Cecilie Steensgaard

Også folk i Oslo som vil hjelpe til, har tatt kontakt. Damene tror mange deler deres syn på hva som egentlig er viktig i julen.

– Vi har fått masse tilbakemeldinger på at folk vil være med og hjelpe til. Folk spør hva de kan gjøre. Det er tydelig at det er mange som kanskje har kviet seg for å starte noe sånn som det her, men de vil veldig gjerne være med på det. Men vi kan gå foran vi, sier Cecilie mens hun ler.

Venninnene forteller at ordføreren i Eidsberg har fått flere forespørsler om noen kan starte et slikt arrangement. Interessen har også vært stor på Facebook og de har fått mange tilbakemeldinger om at det er et behov for en slik fest.

Se Lillian fortelle om årets julefeiring:

Lillian Bommen og Cecilie Steensgaard skal arrangere alternativ julaften i Mysen.

Lillian Bommen inviterer alle som vil komme til en alternativ julefeiring i Indre Østfold.

Tar julen tilbake

Den store gavemengeden etter brannen førte til at det gikk opp et lys for Cecilie i julen fjor. I år får ikke barna muligheten til å åpne så mange gaver i et like rasende tempo som forrige gang

– Det blir i hvert fall færre pakker. I stedet blir det masse mennesker som har behov for kontakt med andre, som ikke er like heldige som oss, sier Cecilie.

Både Cecilie og venninnen Lillian er enige om at julens budskap er blitt borte for dem. Men nå skal de ta julen tilbake for barnas skyld.

– Jeg synes fokuset skal være på mennesker og ikke på gaver. I det store og hele er det bare ting, mens mennesker og kjærligheten er det viktigste, sier Cecilie.

Og mødrene er sikre på hvilken type jul barna kommer til å sette mest pris på.

– De får absolutt mest ut av sånn det blir i år, for det er det de lærer mest av.

– Vi gleder oss utrolig mye fordi vi skal være sammen med masse mennesker, med hverandre og med hverandres familie, legger Lillian til.

Har du lyst til å være med på en annerledes julaften? Ta kontakt med Cecilie og Lillian på facebookgruppa Alternativ julaften!