Hopp til innhold

Alle løslatt etter væpnet ran

Alle de seks som ble pågrepet søndag formiddag mistenkt for væpnet ran er løslatt igjen. Tre av de pågrepne har tilstått ranet.

Tommy Brøske

Stasjonssjef for politiet i Sarpsborg, Tommy Brøske, sier til NRK søndag kveld at de regner ranet som oppklart. Ranet skjedde like ved jernbanestasjonen i Sarpsborg rett før klokka tre natt til søndag. To menn og en kvinne var på vei hjem fra byen da de ble ranet av flere maskerte personer som truet dem med et håndvåpen.

En drøy time senere pågrep politiet seks personer i alderen 15 til 23 år på en adresse ikke langt fra ransstedet.

Tenåringene utenfor mistanke

– Vi har ingen grunn til å tro at de tre yngste guttene fra 15 år og oppover var med på dette ranet. Tre menn i alderen 20 til 23 år har tilstått. De yngste ble sjekket ut av saken og løslatt i ettermiddag. Heller ikke de tre som utførte ranet blir fengslet, sier Brøske.

– De truet tre personer med pistol tidligere i dag. Hvorfor blir de løslatt?

– Vi har ikke hjemmel til å be om fengsling. Det er verken fare for bevisforspillelse, eller stor gjentakelsesfare. De har tilstått ranet. Ransutbyttet og våpnet er beslaglagt. To av de tre har ingen straffbare forhold fra tidligere. Den tredje har noen få, men de er avgjort og ligger et stykke tilbake i tid, sier Brøske.

Belastet ungdomsmiljø

Blant de seks som ble pågrepet sammen og på samme adresse i natt, var også personer som er tiltalt for ranet av en bensinstasjon i fjor sommer. Fire av de seks er kjenninger av politiet og fra samme miljø som de som sto bak et ran i januar i samme område.

Da ble en kvinne på vei til jobb utsatt for ran rett ved togstasjonen.

– Det er arbeidet politiet har gjort for å oppklare de to tidligere ranene som gjorde at gjerningsmennene raskt ble pågrepet denne gangen, sier Brøske.

Han mener det er svært bekymringsfullt at tre ran nå er begått av personer i samme ungdomsmiljø.

– Både politiet og kommunen har jobbet opp mot dette miljøet i lang tid. Det er ansatt en egen person i barnevernet for å jobbe kriminalitetsforebyggende. Vi i politiet jobber både oppsøkende og er raske med å innkalle til bekymringssamtaler. Likevel er det nå personer uten rulleblad fra tidligere som har tilstått væpnet ran, sier Brøske.