Hopp til innhold

– Treningssentre gir feil signaler

Profesjonelle treningsaktører har et stort ansvar for å dempe det usunne kroppsfokuset, mener ernæringsfysiolog.

Woman Weight Training At Gym

For mange unge menn og kvinner har det blitt så viktig med trening og kosthold at det blir et problem. Illustrasjonsfoto.

Foto: Monkey Business Images / Colourbox

– Det jeg ser er at flere av treningssentrene fokuserer mye på utseendet og det ytre når de har rekrutteringskampanjer. Disse kommer typisk rundt sommeren og etterpå, når folk skal begynne å trene igjen og ta seg sammen etter ferien, sier ernæringsfysiolog Therese Fostervold Mathisen til NRK.no.

Torsdag meldte NRK at eksperter slår alarm om at stadig flere unge er så opptatt av styrketrening og kosthold at det er skadelig. Bilder av muskuløse kropper og sunne matretter på sosiale medier bygger opp under trenden.

– Veldig mange av dem som er på disse sosiale mediene med slagord for dedikasjon i forhold til kosthold og treningsrutiner er gjerne personlige trenere og dem som jobber i treningssenterbransjen, sier Mathisen.

Therese Fostervold Mathisen

Ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat Therese Fostervold Mathisen mener mange i treningssenterbransjen gir feil signaler om trening og kosthold.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

– For all del, det finnes mange godt utdannede og dyktige personlige trenere og instruktører, men jeg ser også mange som dessverre gir feil signaler ved den livsstilen og måten å fremme sin livsstil på.

Ønsker mer oppmerksomhet rundt helse

Mathisen har selv vært fitness-utøver, og vet hvordan det er å gå på et strengt trenings- og kostholdsprogram. For tiden jobber hun med et doktorgradsstudie i behandling av spiseforstyrrelser.

Hun ser med bekymring på at mange, spesielt unge mennesker, tar det et skritt for langt.

– I mine øyne, og for så vidt også en del faglige øyne, så vil dette være et sykelig bilde på trenings- og spiseatferd når det tipper over såpass mye at man hele tiden skal gå med mageruter (sixpack, journ.anm.) og blodårer synlige. De spiser ekstremt lite og trener ekstremt mye, og snakker om disiplin og motivasjon.

Ernæringsfysiologen mener de profesjonelle treningsaktørene bør være bedre forbilder, og fremme sunnere treningsverdier.

– Jeg syns at treningssentrene i mye større grad skal ha fokus på fysisk og psykisk helse. Ikke nødvendigvis et prestasjonspress, men fokus på det at kroppen kan prestere bedre og ha en formforbedring.

Helen Persen, personlig trener

Personlig trener Helen Persen sluttet å jobbe ved treningssentre fordi hun syntes det ble for stort kroppsfokus.

Foto: Privat

– Man kan faktisk ha en utrolig bra helse som lettere overvektig, og til dels også godt overvektig hvis man trener, sier Mathisen.

Mener kampanjene bommer

En av dem som deler Mathisens oppfatning er personlig trener og kostholdsveileder Helen Persen. Hun jobbet tidligere ved et treningssenter, men sluttet fordi hun syns det ble for mye fiksering på kropp.

– Veldig mange tør ikke gå på treningssenter fordi det er et stort kroppsfokus. Sentrene bommer en del med kampanjene sine, de burde heller hatt fokus på en sunn og trent kropp.

Hun trekker frem eksempler på markedsføring hvor jentene som er avbildet etter hennes mening ser anorektiske ut.

– Om man heller ser en sunn og frisk person, vil det trekke vel så mange til treningssentrene, sier Persen.

Hun er også kritisk til det økende presset på å spise riktig i kombinasjon med trening, som blant annet kommer til syne i mange blogger.

– Det dreier seg om minst mulig karbohydrater, masse proteiner og sunn mat. Man klarer stort sett ikke å leve sånn, når det blir så fanatisk. Mange tør ikke spise brød, bare proteiner og grønnsaker.

Lars-Einar Petterson

– Det kan være vanskelig å ta tak i disse utfordringene, sier presseansvarlig i treningssenterkjeden SATS, Lars-Einar Petterson.

Foto: Pressefoto / SATS

– Vanskelig å ta tak i

Presseansvarlig Lars-Einar Petterson i SATS, en av Norges største treningssenterkjeder, mener det er utfordrende å plukke opp dem som trener seg syke.

– Jeg skal innrømme at det kan være vanskelig å ta tak i disse utfordringene. Vi har policyer på spiseforstyrrelser, doping og den type ting, men når det gjelder godt trente personer er det vanskelig å vite om det er et problem eller ikke.

Når det gjelder kritikken av treningssentrenes rekrutteringskampanjer forteller han til NRK at SATS har mange ulike måter å markedsføre seg på.

– Sånn jeg ser det er bransjen ganske flinke til å variere budskapene. Vi har for eksempel brukt våre egne medlemmer i alle lengder og fasonger for å vise hva deres mål er. Og så er det jo sånn at folk også blir inspirert av noen som er i bedre form enn seg selv, og derfor bruker man også den typen bilder i kommunikasjonen, sier Petterson.

Han er likevel enig i at treningssentrene har et ansvar for å fremme at det er helseeffekten av treningen som er viktig, og ikke nødvendigvis å få de største musklene.

– Jeg tror det er viktig å ha to tanker i hodet samtidig. På den ene siden det at skal man få resultater så må man dedikere seg litt, man må gå inn for det. Det vet alle som enten har gått ned fra ekstrem overvekt eller ønsker å bli i bedre form. Samtidig er det viktig at man ikke har et for stort fokus på det ytre.