Hopp til innhold

– Somaliske mødre er mine helter

Ingen mødre lever under så vanskelige forhold som kvinnene i Somalia. Men det er her vi finner de aller sterkeste, mener Safia Abdi Haase, som beundrer sine medsøstre i hjemlandet.

Safia Abdi i TV-aksjonen

STERKE MØDRE: – Ingen mødre i verden er så sterke som de som aldri forlot landet sitt, men ble igjen i Somalia, sier Safia Abdi Haase.

Foto: Jørgen Gangstøe / NRK

Kontrasten til Norge kunne ikke ha vært større. En ny rapport fra Redd Barna slår fast at Norge er det beste landet å være mor i, mens Somalia på nytt havner nederst på lista.

Safia Abdi Haase kom til Norge fra Somalia i 1992 som flyktning og alenemor med tre døtre.

Hun kjenner forholdene i det krigsherjede hjemlandet godt.

– Landet har vært i krig i mer enn 30 år. Konflikten har ingenting med kvinner og barn å gjøre, men rammer likevel de mest sårbare, sier hun.

Les: – Hvis jeg hadde blitt gravid, kunne jeg blitt drept

Ett av fem barn dør

Tove Wang, generalsekretær i Redd Barna

STORE KONTRASTER: – Mødre i Somalia mangler grunnleggende rettigheter, sier Tove Wang, generalsekretær i Redd Barna.

Foto: Mai Simonsen, Redd Barna

Det er 16. gang Redd Barna publiserer sin mors-indeks. Målingen tar utgangspunkt i kriteriene mors helse, småbarns helse, mors utdanning, økonomiske vilkår og politisk deltagelse.

Generalsekretær Tove Wang i norske Redd Barna sier det er vanskelig å forestille seg hvilke forhold mødre i Somalia lever under.

– Skal du føde eller har et sykt barn har du ikke nødvendigvis tilgang på en helsearbeider som kan hjelpe. Mange opplever derfor å miste barna sine, og vi vet at ett av sju barn dør før de fyller dem år, sier Wang.

Hun har selv møtt kvinner som forteller historier om vold og et liv på flukt i eget land.

– Alle er underernærte. Barna deres har aldri gått på skole og vet ikke om et annet liv enn fattigdom, krig og konflikt.

Lavt utdanningsnivå

I Norge går kvinner i gjennomsnitt 17,5 år på skole. I Somalia ligger snittet på 2,2 år, mens mange aldri får tilbud om skolegang.

I de skandinaviske landene som befinner seg i den andre enden av skalaen har myndighetene over lang tid satset på felles og gratis tilgang på utdanning- og helsehjelp.

I de afrikanske landene nederste på listen er ikke slike grunnleggende rettigheter på plass, og tillegg til politisk vilje i de enkelte land, mener Wang at også de rike landene kan bidra til at dette skjer.

– De er de sterkeste

Safia Abdi Haase har siden hun kom til Norge tatt høyere utdanning, og er kjent for sitt arbeid mot kjønnslemlestelse.

Hun er full av beundring for sine medsøstre som lever sine liv i utrygghet og fattigdom.

– Ingen mødre i verden er så sterke som de som aldri forlot landet sitt. De er der hver dag og natt, under alle krigens omstendigheter, og overlever. Disse kaller jeg helter, sier Safia Abdi Haase.