Hopp til innhold

– Det er mange dårlige måter å smugle dyr på

Tollerne beslaglegger jevnlig dyr som smugles inn i landet. – Mange kommer fra elendige forhold i valpefabrikker. Slike dyr må man absolutt ikke kjøpe, sier dyrebeskyttelsen.

Forrige uke ble fem hundevalper av typen pomeranian overlevert til Vestberg Dyrepensjonat og Karantenestasjon. Dyrene som ble forsøkt smuglet inn i landet over Svinesund, var gjemt på gulvet under pappesker og matter i en bil, og valpene bar preg av å ha ligget i der en stund.

– Noen er mer kyniske enn andre. Hundevalper stappes inn i doruller og jeg vet det er mange dårlige måter som dyr blir smuglet inn på, sier Heidi Bärnholth som er leder i dyrebeskyttelsen i Halden.

Det er jo ikke en hyggelig del av jobben å avlive friske dyr.

Lars-Erik Rondestveit, Mattilsynet

I 2008 fikk de sin første «smuglerhund» som de tok vare på og fikk omplassert.

– Vi er en liten organisasjon som ikke har kapasitet til å ta i mot alle dyrene, men det har økt kraftig siden den gangen, sier hun.

LES OGSÅ:

Er ikke vant til å ha drikkevann i nærheten

Wenche Fredriksen

Wenche Fredriksen i Tollvesenet opplever fra tid til annen at dyr innføres illegalt.

Foto: Tollvesenet

Ifølge Tollvesenet er det ikke snakk de store mengdene som kommer over grensen, men de opplever dyresmuglingen som en jevn strøm.

– Vi stanser ikke alle bilene som passerer grensa, så det er nok helt sikkert noen med dyr som passerer uten kontroller, sier kontorsjef i Tollvesenet, Wenche Fredriksen.

– Det er bare toppen av isfjellet det som tollerne tar. Jeg ser daglig annonser på nettet hvor det er tydelig at dette ikke er hunder som er lovlige i Norge, sier Gro Udby ved Vestberg Dyrepensjonat og Karantenestasjon.

Det er for det meste de populære rasene som chihuahua, pomeranian og franske bulldogger som karantenestasjonen mottar.

– En del av hundene bærer preg av at de har vært stående under dårlige forhold og de er ikke vant til å ha drikkevann i nærheten. De bærer ofte mange skjulte sykdommer, forteller Udby.

Noen dyr må avlives

Hundevalp reddet fra avlivning

Det er ikke lov å importere dyr til Norge uten at du har papirene i orden. Men denne hjerteknuseren fra Polen ble reddet fra avlivning av Mattilsynet og Dyrebeskyttelsen i 2008.

Foto: Gro Udby, Vestberg karantenestasjon

Det er mattilsynet som får oppgaven med å vurdere de beslaglagte dyrenes videre skjebne.

– Vår rolle er å se om det dreier seg om brudd på dyrevernregelverket. Mange av dyra har for eksempel vært igjennom lange og strabasiøse reiser, som ikke er forenlig med riktig dyrehold, sier Lars-Erik Rondestveit, veterinær i Mattilsynet.

I samråd med tollvesenet og politiet finner Mattilsynet ut hva som skal skje videre med dyra. Noen ganger er også direktoratet for naturforvaltning involvert i prosessen.

– Er det snakk om reptiler for eksempel, kan dyrepark kan være en løsning. Hvis det er lovlige dyr, hunder for eksempel, kan det være aktuelt å plassere de hos privatpersoner.

Noen ganger må også dyrene bøte med livet.

– Det er jo ikke en hyggelig del av jobben å avlive friske dyr. VI prøver alltid å finne andre løsninger. Det er Ikke mange avlivninger når det gjelder hunder, men reptiler som vi har mange i dyreparkene kan ofte ende opp med å bli avlivet.

LES OGSÅ:

Anbefaler alle å si nei

– Vi råder alle til å ikke kjøpe slike dyr. De blir sett på som varer i et kynisk marked og mange av disse dyrene har dårlig immunforsvar. Det kan fort bli veldig dyr hund og vi håper folk støtter opp om å få stoppet dyresmuglingen, sier Heidi Bärnholth.

– Det som kjennetegner en smuglerhund er at de er veldig vanskelige å få tak i i Norge. Det er mange fine annonser og raske leveranser av hunder, derfor må en gjøre hjemmeleksa si før en kjøper en hund. Dyrenes foreldre står sannsynligvis og produserer valper hele livet og de er ikke registrerte i Norge, sier Gro Udby.

Hennes tips til å oppdagen en falsk annonse går ofte på at selgeren kun står frem med fornavn i annonsene og salgsteksten forteller ofte om at dyrene er barnevennlige.

– Ringer du og spør hvorfor hunden ikke står i noen registre, så er forklaringen ofte at de ikke bryr seg om det da de ikke har noen ambisjoner om å ha en utstillingshund, sier Udby.

– Hvis folk oppdager at dyrene blir solgt videre, så bør de kontakte en instans for å sjekke om det er riktig. Man bør ikke kjøpe dyr som ikke har papirene i orden, eller som man ikke vet hvor kommer fra. Det er ikke å anbefale, avslutter Wenche Fredriksen i Tollvesenet.

LES OGSÅ: