Hopp til innhold

– Folk glemmer at de skriver for alle

Høgskolelektor mener det er grunnen til hets og trusler på sosiale medier.

Harald Holone - førsteamanuensis ved avdeling for informasjonsteknologi ved Høgskolen i Østfold

Harald Holone er førsteamanuensis ved avdeling for informasjonsteknologi ved Høgskolen i Østfold. Han mener at grunnen til hets på nett er at folk glemmer at de skriver til alle.

Foto: Hilde Erlingsen / NRK

Vi hører stadig oftere om såkalte nettroll som skriver hatefulle og hetsende innlegg og kommentarer i kommentarfelt eller sosiale medier. Og nesten like ofte hører vi om politikere på lokalt nivå som plumper uti det og står bak nettopp denne typen kommentarer.

Folk glemmer at de skriver for alle, derfor blir det ofte hets og trusler på sosiale medier, sier førsteamanuensis ved avdeling for informasjonsteknologi ved Høgskolen i Østfold, Harald Holone.

– Når vi er ansikt til ansikt har vi masse ekstrainformasjon som vi bruker til å tilpasse hva vi sier og på hvilken måte vi seier det. Vi vet også hvilket publikum vi har.

– Lar seg rive med

Mandag skrev NRK om politikeren Jarl Meland fra Spydeberg som har kommet med hets mot politiske motstandere.

Blant annet skrev han denne kommentaren rettet mot Jonas Gahr Støre på facebookgruppa «SIAN – Stopp Islamiseringen av Norge» 10. juni:

«Den dagen det smeller, er det mange som vil gi denne svikeren en rask kule. Vi skøt Quisling, og denne er ikke bedre.»

Meland la seg senere flat og baklaget ordbruken.

– I denne saken tror jeg det blir det samme som om vedkommende ville sagt det på puben sammen med kompiser. I det diskusjonsforumet han er i, er han blant likesinnede. Han lar seg rive med, og så glemmer han et øyeblikk at dette når ut til alle, og ikke bare de som er på puben, sier Holone.

Illusjon

Holene mener utfordringen med nettforum er at man får en illusjon av at man sitter ansikt til ansikt og at man har kontroll på hvem man prater med

– Men den illusjonen brytes i det øyeblikket man innser at den informasjonen som vi deler er ikke her og nå, men blir lagret for ettertiden. Da mister vi kontrollen og muligheten til å tilpasse budskapet til mottakeren.

– Når man er med i en engasjerende debatt vet man ikke hvem som er mottaker, selv om man snakker til et fåtall mennesker.