Hopp til innhold

– Beklagelig at siviltjenesten avvikles

Regjeringen vil avvikle siviltjenesten fra nyttår. Høyres ordførerkandidat i Moss,Tage Pettersen, reagerer på prosessen rundt beslutningen, og mener dette er første skritt mot å nedlegge norsk verneplikt.

Tage Pettersen (H)

Ordførerkandidat for Høyre i Moss, Tage Pettersen, reagerer på at regjeringen nedlegger siviltjenesten før Stortinget har diskutert saken.

Foto: NRK / NRK

Fra nyttår vil det ikke lenger være mulig å søke om siviltjeneste om man ikke vil i militæret. Regjeringen vil avvikle siviltjenesten fra nyttår, melder NTB.

Innkallingen av nye mannskaper til den sivile verneplikten stoppes allerede nå.

LES OGSÅ:

Stortinget holdt utenfor

Meldingen om at siviltjenesten vil bli avviklet, kommer i et brev fra Siviltjenesteadministrasjonen på Dillingøy til norske organisasjoner, skriver Aftenposten.no.

Saken skal behandles i Stortinget til høsten, men allerede nå stoppes innkallingen av nye mannskaper. Dette begrunnes med at beslutningen allerede er fattet i regjeringen.

(Artikkelen fortsetter under)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Opprørt over nedleggelse

Administrasjonen for Siviltjenesten ligger på Dillingøy i Moss kommune, og ordførerkandidat Tage Pettersen fra Høyre reagerer kraftig på nedleggelsen.

– Jeg reagerer på prosessen, der regjeringen sier at tjenesten skal nedlegges før Stortinget har diskutert saken, sier Pettersen til NRK.no.

Han ser på beslutningen som beklagelig, til tross for at det er få som gjennomfører siviltjeneste i dag.

– Jeg ser også på dette som en første skritt mot å legge ned verneplikten, som har lange tradisjoner i Norge, sier Pettersen.

Nedgang i søknader

Antallet personer som har gjennomført siviltjeneste har gått ned de siste årene, fordi antall søknader om fritak for militærtjeneste også har gått kraftig ned.

I1998 søkte 3.008 personer om fritak, og i 2010 var antallet 345. Sivilarbeiderne har vært utplassert i frivillige organisasjoner og kulturinstitusjoner som selv har søkt om godkjenning for mottak av sivilarbeidere.

Siviltjenesten har også hatt egne samarbeidsprosjekter, for eksempel VOKT-prosjektet som er en kameratstøtteordning ved ungdomsskoler.