Hopp til innhold

– Det viktigste er en skriftlig kontrakt

Også i år kommer LOs sommerpatrulje til å reise rundt for å sjekke arbeidsforholdene for unge sommerjobbere i Østfold. Kontrakter skal sjekkes og spørsmål skal besvares.

LOs sommerpatrulje

Ungdomssekretærer i LO Østfold, Elise Waagen og Trine Roos.

Foto: Remi Drageset / NRK

LOs sommerpatrulje har holdt det gående i 30 år og mandag innledes jubileumssesongen med sjekk av arbeidsforholdene for unge sommerjobbere i Østfold.

– Det er en årlig tradisjon dette her og nå gleder vi oss til å komme ut på veien for å se hvordan ungdommer har det i sommerjobb, sier ungdomssekretær Elise Waagen.

Ha skriftlig kontrakt

Ungdomssekretær Trine Roos sier de gjerne skulle ønsket at de ikke var behov for sommerpatruljene, men det er stadig noe å ta tak i.

– Vi ser fra år til år at det er et behov for oss, men vi ser også at det mye fint der ute, sier Roos.

– Hva er det viktigste å passe på for unge som jobber i sommer?

– Det er å ha en arbeidskontrakt. Har du det, har du kanskje snakket om hvor mye du skal ha i lønn, når du skal jobbe og hva slags arbeidsoppgaver du skal ha, mener Waagen.

– Hvis du har en skriftlig arbeidskontrakt, som du har krav på, slipper du masse misforståelser. Samtidig blir det så mye lettere hvis det blir noe tull etterpå.

Blant de vanligste manglene som sommerpatruljen finner, er nettopp mangel på arbeidskontrakt.

– Så ser vi også en del brudd på overtidsbetaling. De under 18 år skal egentlig ikke jobbe overtid og mange over 18 får ikke betalt når de jobber overtid, sier Roos.

Arbeidstid

Patruljen finner også en del brudd på arbeidstidsbestemmelsene, reglene om når på døgnet man kan jobbe.

– Når man er under 18 år, kan man for eksempel ikke jobbe etter klokken 21, uten at det blir definert som nattearbeid og der er det en del synding, sier Roos om feil de har avdekket tidligere år.

Er du ute i sommerjobb og har spørsmål, mener Waagen og Roos at det viktigste du kan gjøre, er å spørre din arbeidsgiver om det du lurer på.

– Synes du det er ubehagelig, kan du jo sjekke med en tillitsvalgt eller en kollega. Eller så kan du kontakte oss i LO og sommerpatruljen. Så er det jo også Arbeidstilsynet som er gode til å gi råd.

Får tips på telefon

Sommerpatruljen får stadig inn tips om arbeidsplasser de bør besøke.

– Vi reiser ut på bakgrunn av tips vi får, fra ungdom eller fra bekymrede foreldre, sier Elise Waagen.

Mange av spørsmålene på telefon handler om lønn, og hva man har rett på, sier Trine Roos.

– Nå er det slik at vi har ikke noen minstelønn i Norge, så det er et litt vanskelig tema.

– Hva svarer dere da?

– Det er jo en forhandlingssak mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, så sant det ikke er tariffavtale i bedriften. Det viktigste er å tørre å be om en anstendig lønn, sier Roos.

Mandag starter kontrollene fra LOs sommerpatrulje opp i Østfold. I fjor ble det avdekket over 1100 brudd på Arbeidsmiljøloven over hele landet. Da besøkte sommerpatruljen i underkant av 6000 arbeidsplasser.