Hopp til innhold

– Jeg er frustrert og sint

Statens helsetilsyn bekrefter at Sykehuset i Østfold gjorde dramatiske feil da Erin Olseng fødte en sønn i september i fjor. Rapporten er tøff lesing for henne.

Erin Olseng

Eirin Olseng synes det var tøft å lese rapporten fra Helsetilsynet.

Foto: Kjell Olav Nordberg / NRK

Ekteparet Erin og Jonas Olseng opplevde et mareritt da hun fødte deres fjerde barn på sykehuset i Fredrikstad i september.

Erin ble operert to ganger og mistet flere liter blod etter at hun fikk kraftige blødninger etter fødselen.

Men den ene blodoverføringen stemte ikke overens med blodtypen Erin har.

Konsekvensen er at hun kan danne antistoffer i kroppen og vil kunne være utsatt for risikosvangerskap.

– Tøft å få det bekreftet slik

Ti måneder senere har Erin Olseng fått det foreløpige utkastet til rapporten fra Statens helsetilsyn.

Der konkluderer Helsetilsynet med at Sykehuset Østfold brøt kravet til forsvarlige helsetjenester. Det ble tøft for Olseng å lese papirene fra Helsetilsynet.

– Jeg reagerer med frustrasjon, sinne og oppgitthet, sier Erin Olseng til NRK.

– Jeg hadde vel forventet å få medhold i at det som skjedde ikke skulle skje. Men at rapporten skulle være så klar på at dette var galt - det er nesten vanskelig å få slikt medhold, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under.)

Erin Olseng ble mor for fjerde gang forrige uke. Likevel hadde hun problemer med å glede seg over det nyfødte barnet. Hun står i dag frem i VG og forteller sin historie etter at de ble foreldre for fjerde gang forrige uke. Alt som skjedde ved Sykehuset Østfold etter fødselen betegner familien som et mareritt.

Eirin Olseng fortalte om sine opplevelser i september i fjor. (NRK Østfold 23. september 2013)

Går til psykolog

Erin Olseng forteller at hun fortsatt sliter med det som skjedde i september. Hun har mareritt om natten, og det dukker opp mange tanker mens hun er våken. Olsen går til psykolog for å få bearbeidet traumene.

– Prosessen med pasientombud, fylkesmannen og Helsetilsynet har også vært belastende. Med hvert brev kommer det fram mer og mer, og det har ikke gjort forholdene lettere. Det hele blir mer tilspisset hver gang det kommer fram nye opplysninger. Samtidig merker vi forventninger fra folk om å legge alt bak seg: Det har jo tross alt gått bra.

Olseng opplevde en kritisk fødsel.

– I den situasjonen har man ikke annet valg enn å legge alt i hendene på helsepersonellet. Og når det da viser seg at de ikke har den kontrollen du forventer, er det tøft.

Om familien skal gå videre med saken etter at Statens Helsetilsyn er ferdig med den, er ikke avgjort ennå. Det er en mulighet å gå til pasientskadenemnda, men det er noe som må vurderes senere.

Ansatte fikk for mye ansvar

I det foreløpige utkastet skriver Statens helsetilsyn at de ansatte ved avdelingen ble gitt for mye ansvar, og at kommunikasjonen på sykehuset skal ha vært for dårlig. Sykehusets sikkerhetsrutiner skal heller ikke ha vært tilstrekkelige.

I tillegg til at pasienten ble gitt feil type blod, ble hennes nyfødte sønn lagt til en annen mor på fødeavdelingen.

Kvalitetssjef ved Sykehuset Østfold, Marit Flåskjer sier de har tatt grep for å hindre at en lignende situasjon skal oppstå igjen.

– Vi har allerede både gått gjennom rutinene, sett om det var noe som trengte å forbedres og har gjort noen fobedringer allerede. Vi har gjennomført opplæring med personalet på de aktuelle føde- og barselavdelingene. Foreløpig har de påpekt det vi allerede kjenner til har sviktet.