Hopp til innhold

- Sårende overfor kulturlivet

Halden-ordfører Thor Edquist får reaksjoner fra kulturlivet i Halden etter uttalelse om at Halden er en død by uten "Allsang på grensen".

Jan Henrik Diesen

RENT SPRØYT FRA ORDFØRER. Halden kulturråds leder, Jan Henrik Diesen, sier de skuffede reaksjonene på ordførers 'død by-uttalelse'kommer fra en del av de mange som gjennom hele året skaper liv og røre i Halden, også i sommermånedene.

Foto: Privat

Det har i den senere tid blitt kjent at Haldens ordfører Thor Edquist (H) har trukket tilbake den sponsingen han stod for i våres av det private aksjeselskapet GrenseArena as, da det ble stilt spørsmål ved Edquists habilitet i forhold til selskapet.

Sist mandag hadde ordfører invitert gruppelederne i de politiske partiene i kommunestyret til å høre hva GrenseArena as stod for, og hvordan selskapet så for seg Allsang på grensen i fremtiden.

Underveis i møtet mandag ble det pekt på at det hastet med å få tatt avgjørelser om fremtidig utvikling av Allsang, og GrenseArena as presenterte et opplegg, der de kunne overta allsang-arrangementene fra kommunen.

- Det blir dødt i Halden uten allsangen, sa ordføreren i møtet i følge Halden Arbeiderblad.

Kulturlivet i Halden synes ikke noe om den uttalelsen.

Les også:

- Må ikke komme med slikt sprøyt

- Uttalelser fra Haldens ordfører i HA om at "det blir dødt i Halden uten Allsangen", har falt blant annet kulturarbeidere i byen tungt for brystet, sier Jan Henrik Diesen som er leder av Halden Kulturråd.

Han sier det har kommet en hel del krasse reaksjoner.

Reaksjonene kommer fra en del av de mange som gjennom hele året skaper liv og røre i Halden, også i sommermånedene, ifølge ham.

- Den slags meldinger faller på sin urimelighet, men det er allikevel unødvendig av byens fremste tillitsvalgte blant de folkevalgte å komme med sånt sprøyt, sier Diesen til NRK.

- Etterlyser ydmykhet

Diesen sier han ikke tviler på intensjonene til GrenseArena om å bidra til at Halden blir enda mer attraktiv som arrangementsarena for kultur og idrett, og det synes han er glimrende, men han etterlyser en liten dose ydmykhet i sammenhengen.

- Det er faktisk mange bidragsytere innen kultur og idrett som har gjort, og gjør en fremragende jobb ute i felten, og bidrar til at Halden blir satt på kartet som kultur-, idretts- og arrangørby.

I denne byen finnes det et stort antall mer eller mindre "profesjonelle" arrangører innen musikk og scenekunst som også kan "stå for arrangementer fra A til Å". Dette er faktisk ikke noe hokus pokus - og det har pågått i mange år, sier han.

Han minner også om kommunens egne instanser som som involverer seg i kultur- og arrangementslivet, som Brygga Kultursal, Halden Turist, Rockehuset og andre.

Les også:



Endrer ikke utsagn

THor Edquist (H)

TREKKER IKKE TILBAKE UTTALELSE. Thor Edquist (t.h.) fastholder at Halden blir en død by i sommermånedene uten Allsang.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

På forespørsel fra NRK om Thor Edquist mener han burde ha unngått formuleringen om "død by uten allsang" sett i ettertid og eventuelt justere uttalelsen, svarer han at det vil han ikke gjøre.

- Nei, jeg mener det, men det gjelder sommermånedene. Allsang med mange tusen tilskuere hver uke i sju uker, og showene i Brygga kultursal, som musikerne på Allsang har vært med på, tilsier at sommeren blir død uten Allsang.

I tillegg har programmet vært døråpner for en rekke konserter med internasjonelle artister. Det er bare å se på hotellstatistikken for Halden i juli de senere år for å se dette, sier Edquist.

- Ikke noe ultimatum

Langt de fleste NRK har vært i kontakt med i Halden er tilhengere av at Allsangen videreføres, men det er misnøye med det som oppfattes som et ultimatum fra GrenseArenas side, slik det er presentert i politiske møter denne uke og gjengitt fra gruppeledermøtet mandag.

Edquist sier han ikke oppfatter at det ble gitt noe ultimatum fra GrenseArena fra gruppeledermøtet mandag.

- Nei. Men det er et tilbud som vil gjøre Allsang rimeligere for kommunen på sikt. Halden er heldig, og har en rekke gode krefter som vil det beste for byen. Vi ser det på villigheten til å sponse både kultur og idrett, og ved at de samme kreftene starter ideelle selskaper som Activum, Grenserittet og nå Grensearena.

Slike aktører, som bruker private penger og arbeidstid på å skape uegennyttig virksomhet som generer penger til lag og foreninger i Halden, fortjener respekt og honnør og ikke bli uthengt på NRK som om de var suspekte, sier ordfører Thor Edquist.

Les mer:

Allsang på grensen Halden

HVEM SKAL ARRANGERE LOKALT? Siden 2007 er det bygget opp en velfungerende organisasjon rundt 'Allsang på grensen', der lag og foreninger i Halden stiller mannskaper til rådighet, og mottar penger tilbake i klubbkassene som et viktig bidrag til foreningslivet.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Tilhenger av Allsang uten kommunale midler

Diskusjonen rundt en reorganisering av Allsang-gjennomføringen har kommet som en følge av at Halden kommune har dårlig økonomi, og rådmannen vil kutte i utgiftene.

Opplysninger fra rådmannstaben tidligere i år går ut på at Halden kommune har en sponsordel-avtale med TV2 pålydende 1,6 millioner kroner eksklusive moms for 2013.

I tillegg kommer en avtale mellom kommunen og TV2 om produksjonsstøtte, som for 2013 lyder på 4.4 millioner kroner eksklusive moms.

I gruppeledermøtet mandag ble det presentert en løsning der selskapet GrenseArena as ønsker å overta arrangementene på Fredriksten festning. Forutsetningen er at kommunen fortsatt gir et bidrag til markedsføring og stiller en underskuddsgaranti, skriver Halden Arbeiderblad.

- Jeg må understreke: Jeg er tilhenger av at Allsang på Grensen skal fortsette på festningen i Halden med eller uten kommunens bidrag.

I den grad GrenseArena ønsker å overta administrasjon og organiseringen av Allsang på Grensen ville det være en fin løsning for Halden kommune - men bare dersom kommunen kan spare penger på det, sier Jan Henrik Diesen.

Han mener at hvis det ikke er noe å spare, kan kommunen drive det videre selv.

- Kommunens og de frivilliges organisasjon rundt Allsang på Grensen, har jo vist seg å være stødig nok i alle foregående år.

Hvis Halden kommune vil ut av Allsang som aktør og bidragsyter, får man bruke det neste året på å legge tilrette for tilbaketrekkingen, og overlate driften av Allsang til de som måtte være best skikket til oppgaven, sier kulturrådets Jan Henrik Diesen.

- Panisk oppkjøp

Halden kommune kan komme til å kjøpe seg inn med en tredjedel i GrenseArena as. Det kan skje ved at kommunen overfører et tribuneanlegg med en verdi på 500.000 kroner til selskapet.

Jan Henrik Diesen mener forslaget om at kommunen skal kjøpe seg inn i GrenseArena virker litt panisk.

- Jeg kjenner ikke til motivet for dette forslaget. Men at Halden kommune på denne måten skal bli medeier i et profesjonelt arrangementsbyrå og produksjonsselskap er mildt sagt underlig.

Dersom det er kommunens intensjon å styrke kompetanse på denne fronten, vil jeg absolutt foreslå at man starter med å utvikle egen kulturadministrasjon i den retning - som for eksempel "kommunal arrangementsservice", sier han.

- Private bedre enn kommunen

- Et av argumentene for å bli eier synes å være at dette vil føre penger tilbake til lag og foreninger. Etter GrenseArenas uttalelser er det åpenbart lenge til det vil skje, sier Jan Henrik Diesen.

Han foreslår at kommunen allerede i 2015 starter opp med å kanalisere Allsang-tilskuddet direkte til lag og foreninger - når Allsang står på egne bein.

På spørsmål til ordfører Thor Edquist om hva er årsakener til at ikke Halden kommune selv starter opp et selskap og inviterer andre med som deleiere, og at et slikt kommunalt initiert selskap kanaliserer sine overskudd direkte til kulturlivet i Halden, uten å gå veien om 2,4 årsverk i GrenseArena as, svarer han

- Fordi vi tror et privat, ideelt selskap vil klare å utvikle ringvirkningene for Halden bedre i fremtiden enn en kommune kan. Som kommune bør vi i fremtiden søke å konsentrere oss om våre kjerneoppgaver, sier han.

Alle NRKs spørsmål og ordførers svar er å finne på Thor Edquists blogg "Glad i Halden": Her