Hopp til innhold

- Jeg føler meg helt tom

Døvblinde Berit gir ikke opp kampen om tolk, i dag demonstrerer hun foran Stortinget

Døvblinde Berit

Døvblinde Berit gir ikke opp kampen om tolk.

Foto: Anette Torjusen/NRK

Døvblinde Berit Rasmussen Øie i Halden nektes tolk til fritidsaktivitetene sine, men gir ikke opp kampen. I dag skal hun og mange andre demonstrere foran Stortinget.

– Krever mye energi

Hun er en av trehundre og femti døvblinde her i landet som har mistet retten til tolk ved fritidsaktiviteter etter Arbeidsdepartementet i fjor bestemte seg for å være tydligere på grensen mellom aktivitet og kommunikasjon ved retten til tolk.

Nå får hun ikke lenger ledsager til løp, sykling og ritt.

– Jeg føler meg helt tom. Det krever så mye ekstra energi til pluteselig finne noen til å ledsage meg under løp eller til fysisk aktivitet, sier hun.

I dag skal hun og flere døvblinde demonstrere foran Stortinget for å prøve å få endret reglene, som både Høyre og Frp er kritiske til.

– Jeg tilhører gruppen som mange ser som usynlig. Jeg snakker tydelig samtidig som jeg har et alvorlig hørseltap. Tar jeg av høreapparatet hører jeg ingenting. Da kan jeg ikke oppfatte tale. Når jeg trener blir jeg svett og da går høreapparatet i stykker. Derfor kan jeg ikke ha det på, men trenger noen som kan tegnspråk til å løpe sammen med meg.

– Urettferdig

I tillegg til å være døv, er hun også blind. Før reglene ble endret kunne hun bestille tolk hos Hjelpemiddelsentralen til treningsturer, løp og ritt. Men fordi hun driver individuell trening, tolkes reglene i dag dithen at hun ikke trenger tolk fordi hun ikke trenger å kommunisere når hun løper. Det synes hun blir helt feil og urettferdig, for hun sier at for å løpe trenger hun å kommuisere i form av tegnspråk.

– Dette er urettferdig, jeg håper disse reglenene forandres.

Statsekretær i Arbeidsdepartementet, Cecilie Bjelland sa til NRK da regelendringene ble kjent, at de ikke har kuttet i tolketilbudet til de døvblinde, men endret på regelverket for å kunne bruke ressursene annerledes.

– Vi har ikke kuttet ned på tolketjenesten, men vi har vært mer tydelige på grensen mellom aktivitet og kommunikasjon. Noen ganger trenger man ledsager, og i noen tilfeller trenger man en tolk, sa Bjelland i mars i år.

Både Høyre og Frp har reagert på innskjerpingen av regelverket. Nå er det Krf sin tur til å komme på banen. Tirsdag skal Stortinget behandle et representantforslag fra Line Henriette Hjemdal, Laila Dåvøy og Kjell Ingolf Ropstad.

– Jeg synes det er ille. Døvblinde er ikke så mange, men de er helt avhengige av at noen kan kommunisere med dem. Når vi i tillegg hører at mange har blitt isolert innen innstrammingen, blir det en vi og dem-holdning som vi ikke vil akseptere.

Hva vil dere gjøre?

– Vi har lyttet til døvblinde fordi de er fratt en aktiv fritid. Vi ber nå om at denne innstramningen blir reversjert, sier hun.